ESEMÉNYNAPTÁR


MÁRC

28

  ETK-Eduvital oktatás 20. félév
Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 44 vendég és 0 tag böngészi


Zene és egészségnevelés (EDUVITAL Művek 2.)

 

Az EDUVITAL Művek 2. alkotásaként

 

Zene és egészségnevelés

 

címmel megjelent

Székely Csilla Imola módszertani segédlete pedagógusoknak

interaktív zenés foglalkozások szervezéséhez

 

„Az ihletett zenét a test is felismeri.
Arra törekszik, hogy belebújhasson,
megmerülhessen benne
és teljességében fogadja be.
Mert érzi, érzékeli, igényli.
Fáradottnak enyhülés,
sírónak vigasztalás,
azaz prózára lefordítva: gyógyítás, terápia.”
(Kokas Klára)

 

Tartalmi ismertető

Lelki-mentális egészségünk megőrzése, fejlesztése életmódbeli, illetve életfelfogással, tanulással, szocializálódással, társadalmi integrációval, pályaválasztással, problémamegoldással, kapcsolat- és stresszkezeléssel, önmegértéssel kapcsolatos kérdéseket vet fel. Következésképpen a testi-lelki egészség megőrzése érdekében ugyancsak sokféle módszer közül választhatunk, az önbizalom-erősítő módszerek, terápiák közül minden egyén azt választhatja ki, amely számára a leghatékonyabb, amely a leginkább testre-lélekre szabott. Minden eset egyedi, és feladatunk keresni a megfelelő nyelvet, a lélek országának kulcsait, a segítségnyújtás lehetőségeit. Ilyen kulcs a személyiség- és problémamegoldó képesség fejlesztése, önreflexió, hatékony stresszoldó módszerek keresése sportban, kirándulásban, közösségi tevékenységekben, játékokban, zenében illetve komplex művészeti terápiában, együtt alkotásban.

Kutatásomat útkereséséként értelmezem – mivel olyan irányt választottam, ahova még nem vezet ösvény. Új útra új élményekért, új lehetőségekért indul az ember. Az én területem most a lélek, ahova a zene jut fülünkön keresztül. Minden új területen fontos a spontaneitás, az alkalmazkodás és alkalmazás képessége.

A zenés foglalkozások leírásának rendszere ez: célok, szempontok, eszközök, a foglalkozás leírása, végül zeneajánlás.
 

A szerzőről

Székely Csilla Imola lelkipásztor, pasztorálpszichológus.
Teológiai tanulmányait a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben végezte 2001-ben. Tíz éve a Maros megyei Oláhdellő gyülekezetének lelkipásztora. Debreceni pasztorálpszichológiai képzése során talált rá
a zenével segített mentálhigiénére, mint témára. Ezen a területen végez kutatást a Liszt Ferenc Zeneakadémia kecskeméti Kodály Intézetében, és tart interaktív zenés foglalkozásokat, előadásokat különböző csoportoknak. Vallja, hogy a legjobb stratégia az igazán nagy problémák megelőzése – lelkünk harmóniájának keresése, erőforrásaink kimerítése, önmagunk megértése, megismerése által. Pedagógusként is a kapcsolatok erősítését, célok tudatosítását szorgalmazza, miközben az emberi lelket tartja a legfőbb értéknek. Az Ige is, a zene is a léleknek szól és mindkettő isteni ajándék.

 

A kiadvány megtekintése:

  • A könyv a honlapunkon megtekinthető elektronikus pdf formátumban, a könyv borítóképére kattintva, de kizárólag a honlapra való bejelentkezés után (ha még nem regisztrált a honlapunkon, megteheti a lap tetején található "Regisztráció" fülön).

 

 

OSense O-Sense