Hír keresése év szerintESEMÉNYNAPTÁR


MÁRC

28

  ETK-Eduvital oktatás 20. félév
Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 50 vendég és 0 tag böngészi


 EMLÉKEZÉS NAGYNÉ HORVÁTH EMÍLIÁRA 

 

20220121 Emi2021. novemberében váratlanul elvesztettük kedves munkatársunkat, Nagyné Horváth Emília tanárnőt.

 

HONNAN JÖTT? Emi, egy kicsi Bakony környéki faluból jött, többször büszkén említette, hogy ő valódi, első generációs értelmiségi. 1975-ben szerzett az ELTE-n biológia-kémia szakos diplomát. Az egyetem elvégzése után kisebb kitérőtől eltekintve az intézmény fennállása óta 30 évet tanított a budapesti X. kerületi Bem József Általános Iskolában.

 

EMI, A PEDAGÓGUS: Szaktanári munkájában mindig igen aktív volt, példamutatóan és önzetlenül dolgozott a szorosan vett tanrenden kívül is. Nem véletlen, hogy diákjai tucatnyi helyezést értek el országos versenyeken (Hermann Ottó, Kaán Károly, Csapody Vera versenyek). Jelentős szerepet vállalt országos és regionális iskolai szakmai programok szervezésében. Kiemelendő volt a környezettudatos szemléletmód elterjesztése érdekében kifejtett tevékenysége (pl. „Ötletzsák” modell kidolgozása). Több tankönyv és szakmai kiadvány szerzője (pl. az Ökológiai kultúra – Ökológiai nevelés sorozatban). Számos ismeretterjesztő publikációt is írt (Élet és Tudomány, Természet Világa) és sok ismeretterjesztő előadást (pl. Balatoni Téli esték) tartott pályafutása során. Országos egészségtan oktatási szakértő volt.

 

EMI, AZ EGÉSZSÉGNEVELŐ: Nagyné Horváth Emília, Emi 2012-től az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság és Alapítvány alapító tagja volt. Rendkívüli energiával vett részt az EDUVITAL munkájában, többek között annak, MTA által támogatott TANTUdSZ programjában. Itt a folyadékfogyasztás tematikus csoportban dolgozott és nevelt több tucat fiatalt. Társszerzője volt az Egészségfejlesztés és nevelés c. könyv iskolai egészségfejlesztési foglalkozások forgatókönyveit tartalmazó un. receptgyűjteményének, amit többen ezen kiadvány leghasznosabb részének tartanak.

 

EMI, AZ ELISMERT PEDAGÓGUS: Számtalan díjjal jutalmazták szakmai munkáját.

A Magyar Kémiaoktatásért Díj 2000
„Az ökológiai kultúra terjesztéséért” Juhász Nagy Pál emlékérem 2001

Biológia tanári munkáért Gorka Sándor emlékérem 2005
Kémia tanári munkásságért Kajtár Márton Díj 2010
Pro Natura Emlékplakett 2014

Rátz Tanár Úr Életműdíj (biológia) Korábbi diákjai és a Természet-és Környezetvédő Tanárok Egyesülete (Vida Gábor akadémikus aláírásával) meleg hangú levélben támogatták a Rátz Tanár Úr Életműdíjra benyújtott pályázatát. A nagy presztízsű díjat 2015-ben nyerte el.

 

EMI, A KOLLÉGA: Emi páratlan munkabírással és odaadó lelkességgel végezte munkáját. Csöndes, kedves személyisége a kollektíva egyik legszeretetre méltóbb tagjává tette.

Idézünk egy nyilatkozatából, amiben az EDUVITAL tevékenységéről beszélt:

„A testi-lelki egészség meghatározza életünk minőségét. Ez a továbbképzés végigveszi azokat a területeket amelyek újabb ismeretekkel és módszerekkel felvértezve segítenek abban, hogy saját és tanítványaink életében is pozitív hatást érjünk el.”

„Ha a nyelvtan, algebra törvényekre épít, az egészségtan „komplexumok”-ra.” (Németh László)

 

Kedves Emi, szívünkben élsz tovább, Isten nyugosztaljon!

 

Munkatársai és barátai

 
 


RAJZPÁLYÁZAT

SE250 rajz02

 Hogyan lehetünk minél tovább egészségesek?

Országos Gyermekrajz Pályázat
a Semmelweis Egyetem 250. jubileuma alkalmából

a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
és az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság szervezésében

 etklogo           eduvital logo trans1 16m

 

Pályázati felhívás:

Egészségesen élni hosszú távú befektetés: kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztással, rendszeres testmozgással, a higiénés szabályok betartásával, minőségi szabadidő eltöltéssel, családi és baráti kapcsolataink megerősítésével, káros szenvedélyektől való tartózkodással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Mindezért azonban nem felnőttként kell először tenni, hanem minél fiatalabb életkorban, ezért hisszük azt, hogy minden olyan kezdeményezés, fórum, ahol gyerekekkel, fiatalokkal tudunk együtt gondolkodni az egészségről, annak megőrzéséről, nélkülözhetetlen.

Ha Magyarországon jársz általános- vagy középiskolába és szeretsz rajzolni, rajzold le nekünk saját tapasztalatodat vagy elképzelésedet arról, hogy mit teszel vagy mit tehetnél egészséged megőrzéséért.

Ha van kedved, több – maximum 2 – rajzot is beküldhetsz.

Alkotásodat kétdimenziós technikával, álló vagy fekvő elrendezésű, A4-es vagy A3-as papírra készítsd. Használhatsz zsírkrétát, ceruzát, pasztellt, filctollat, festéket.

A rajz hátuljára ne felejtsd el ráírni a nevedet és a rajz címét. A kitöltött, szülő által aláírt pályázati adatlappal és 16 év alatti pályázó esetében a szülői hozzájáruló nyilatkozattal együtt tedd be a rajzod vagy rajzaid egy nagy borítékba, amire írd rá: „SE 250”.

A 2018. május 25-én életbe lépett adatvédelmi szabályozás (GDPR) értelmében a 16. év alatti pályázóknak a rajzok mellett a szülői hozzájáruló nyilatkozatot is be kell küldeniük. Mellékletek nélkül beküldött pályázatokat az elbírálásnál nem tudjuk figyelembe venni. A
mellékletek az etk.semmelweis.hu oldalról tölthetők le.

Pályázók köre:

Magyarországon élő, közoktatásban tanuló gyermekek. Nevezni csak a szülő vagy gondviselő hozzájárulásával lehet.

A pályázatokat postai úton vagy személyesen az alábbi címre várjuk:

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dékáni Hivatal,
1088 Budapest, Vas utca 17.

A borítékon feltétlenül legyen rajta: SE 250

A pályázatok beérkezési határideje: 2019. szeptember 23., 24.00 óra

Eredményhirdetés: 2019. október 4.

A pályaműveket a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar által felállított zsűri egy lépcsőben bírálja el, három korcsoportban: 1-4. évfolyam, 5-8. évfolyam, 9-12. évfolyam.

A nyerteseket telefonon és e-mailben értesítjük. A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza.

A pályázat díjazása:

A legjobb 30 alkotás megjelenik a Semmelweis Egyetem 250. évfordulójára szervezett kiállításon, ahová az alkotók meghívást kapnak. A kiállítás megnyitója és az eredményhirdetés a Semmelweis Éjszakák programsorozat keretében az Egészségtudományi Karon lesz 2019. október 4-én, délután 15.00 órától, ahol izgalmas programok is várják a résztvevőket.

Korcsoportonként a legjobb három alkotás könyvutalványt nyer, illetve számos különdíj átadására is sor kerül.

Bővebb információ:
Szabó Ágnes: agnes.szabo@se-etk.hu

pdf Letölthető pályázati felhívás

SE250 rajz


Megszületett a Kopp-Skrabski-díj
szavazás végeredménye
3kiralyfi 3kiralylanyeduvital logo trans1 16m

 

 

A szavazás végeredménye

Jeloltek es dijazottak

2017. szeptember 16-án, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban ünnepélyes keretek között került sor a Kopp-Skrabski-díj átadására. Földi-Kovács Andrea szerkesztő-műsorvezető konferálta fel és szólította egyenként színpadra a Kopp‑Skrabski‑díj kuratóriuma által elbírált egyéni és házaspár jelölteket. Rövid beszédet mondott, majd a díjakat átadta Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet klinikai igazgatóhelyettese, Dr. Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem adjunktusa és Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke.

 

A fődíjat kapták:

Egyéni kategóriában:

lehocz monikaLehőcz Monika – igazgató, Otthon Segítünk Alapítvány

Az Otthon Segítünk Szolgálat igazgatója. A Szolgálat kisgyermekes családok normatív krízishelyzeteinek kezelésében nyújt támaszt. Önkénteseik között vannak nagymamák, nagypapák, anyukák, munkát keresők és aktív dolgozók is. Generációs hidat építenek, erősítik a társadalmi szolidaritást, védőhálót. Azért küzdenek, hogy gyermekek érzelmi biztonságot adó otthonban nőjenek fel, és a kívánt gyermekek megszülethessenek.

 

Házaspár kategóriában:

buzaBuza Anna és Buza Domonkos pszichológusok

A pszichológus házaspár tevékenyen részt vállalt 1973-tól a Budapesti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat – az ’ÉLET’ létrehozásában. Nevükhöz kötődik egy tucat szolgálat indítása, munkatársainak kiképzése. Buza Domonkosné negyven éven át irányította a budapesti szolgálatot, önkéntesek százait nevelte ki. Buza Domonkos meghatározó szerepet vitt az öngyilkosság megelőző mozgalom elindításában és életben tartásában, melynek köszönhetően mára mintegy 500 önkéntes fogadja évente több mint félmillió segítségkérő hívását – Magyarországon s a határon túl. A házaspár ma is sokat tesz a magyarság lelki egészségéért.

 

A közönségszavazás első helyezettjei:

Egyéni kategóriában:

szeverenyi peterDr. Szeverényi Péter – szülész-nőgyógyász, Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság elnöke

A családközpontú szülészeti gyakorlat és a hazai pszichoszomatikus szülészet-nőgyógyászati mozgalom egyik első alakja, 25 éve központi szervező figurája. Az együttszülések egyik első kezdeményezője. A családközpontú szülészet meghonosítása érdekében több mint 100 tudományos cikket közölt, számos előadást tartott, konferenciát szervezett. 25 évig Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság alapító titkára volt, 2009 óta pedig a társaság elnöke.

 

Házaspár kategóriában:

rudan suvegesSüvegesné Rudan Margit, gyógypedagógus és Süveges Gergő, műsorvezető

A házaspár a Szent Imre templom berkein belül a családos közösség összefogójaként és motorjaként ismert. A programok, táborok és lelkigyakorlatok szervezésén túl a Házas Esték megalapításával és vezetésével tesznek azért, hogy a Plébániának élő, aktív és motiváló sokgyermekes közössége legyen. A házaspár nemcsak a szülőkre, hanem a gyermekekre is gondol, a családos misével kapcsolatos szervezési feladatok összefogásával teszik a kicsiknek is élvezhetővé a vasárnapokat. Plébániai szolgálatuk mellett szívügyüknek tekintik a keresztény közösségek támogatását a Természetes Közösségfejlődés eszközrendszerének magyarországi meghonosításával.

 

Forrás: haromkiralyfi.hu


TÓTH SZILVIA BIOLÓGIA-KÉMIA SZAKOS TANÁRNŐ LEVELE 

2017. március 16, Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium

 

Tavaly a veszprémi Lovassy László Gimnázium és az EDUVITAL Alapítvány országos középiskolai tanulmányi versenyt szervezett genetikai tárgykörben.

Az októberi szóbeli döntőbe az a 12 csapat került az ország minden részéből, amely a legeredetibb írásbeli dolgozatot adta be. Ez a tizenkét csapat meghívást kapott a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunológiai Intézetébe illetve az ELTE Genetikai Tanszékére az ott folyó kutatómunka és a laboratóriumok megtekintése céljából. Mellékeljük a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium tanárának, Tóth Szilviának és tanulóinak levelét, melyben élményeiket osztják meg.

 


Kedves Igazgató Asszony, kedves Tanár úr és kedves Professzor úr!

 

Diákjaim és a magam nevében is megköszönöm a lehetőséget, hogy március 10-én bepillantást kaphattunk laborjaik működésébe és az ott folyó munkákba. Nagyon hosszú nap volt, de minden perce megérte!

 

Nem is tudom, hogy annak örültem-e jobban, hogy a diákok egész nap (és még hétfőn is erről beszéltek!) fél méterrel lebegtek a föld felett vagy annak, hogy szinte egész nap figyeltek és nem mással foglalkoztak (ismerve az Y/Z-generációt, ez nem kis eredmény).

 

Éppen ezért bemásolok néhány gondolatot tőlük.

 

"A pénteki nap nagyon hasznos volt. Betekinthettünk egy olyan világba, amit középiskolásként, átlagemberként nem igazán látogat az ember. Neves emberekkel találkozhattunk és előadásaikat hallgatva kicsit közelebb kerülhettünk a genetikához. Láthattunk béldaganatot, muslicákat, férgeket, bébi halak mikroszkóp alatt. Engem leginkább a béldaganat fogott meg, érdekes dolgokat tudhattam meg róla. Az előadásokon és laborokon túl megnézhettük magát az egyetemet is. Megtiszteltetésként éltem meg, hogy Falus András professzor úr felismert!” (Szerdi Márta)

 

"Különleges élmény volt belelátni két igazi genetika labor mindennnapjaiba. A tévéből ismert laborokhoz képest még izgalmasabbak. Az előadások még egy kicsit közelebb hozták hozzánk a jövő lehetőségeit. Mindig különleges élmény ráébredni, hogy a jövő valójában a mi kezünkben van! Jó érzés látni és tapasztalni az előadásokon keresztül, hogy mennyi innovációnak, és tehetséges tudósnak ad otthont az országunk." (Maklári Ákos)

 

"Mindig jóleső érzéssel tölt el látni azt, hogy magyarként is van esélyünk kutatni, fejleszteni, sikereket elérni és ehhez nem kell mindenképpen külföldre mennünk. Nagyszerű előadókkal, kutatókkal találkozhattunk, akik példát mutattak arról: hogyan és hová. Jó érzés volt visszahallani az órai anyagot, érteni többé-kevésbé a témát. Látni azt, hogy van értelme miért megtanulni. Erőt adott az érettségihez ez a látogatás." (Lippai Laura 13)

 

"A kirándulás nagyon tetszett, szerintem teljesen megérte elmenni. Mindig is érdekelt, hogy hogy néz ki egy ilyen labor és milyen lehet kutatónak lenni. Élőben látni a laborokat és találkozni ilyen nagy kutatókkal, sokkal jobb, mint olvasni róluk! És szerintem nagyon inspiráló is volt." (Virga Fruzsina)

 

"Véleményem szerint a pénteki nap fantasztikusra sikeredett. Úgy gondolom, hogy mind az ELTE-n, mind a Semmelweis egyetemen hasznos, érdekes és különleges információkhoz juthattunk. A genetika világának megértése nem egyszerű feladat, azonban azáltal, hogy betekintést nyerhettünk a laboratóriumokba és saját szemünkkel tapasztalhattuk meg mindazon dolgokat, amiket eddig még csak elképzelni próbáltunk, kicsit közelebb került a szívünkhöz. Én személy szerint még kedvet is kaptam a kutatáshoz, És ha a jövőben lehetőségem adódik rá, biztosan nem szalasztom el! Hálás vagyok, hogy ott lehettem, egy élmény volt!" (Ari Patrícia)

 

"A pénteki napot nagyon élveztem, tanulságos volt mind az ELTE-n, mind a Semmelweisen tett látogatás. Gyakorlatilag egy percet sem unatkoztam; és ha korábban nem is érdekelt volna a genetika, akkor ez pénteken mindenképp megváltozott volna!" (Vedres Péter)

 

"Még soha semmi sem kötötte le a figyelmét ilyen hosszan, egész nap tudtam figyelni és minden érdekes volt számára, és örülök, hisz sok újat tanultam. Továbbá hasznos is volt, hisz nekem 3. helyen az ELTE van megjelölve, és az egyetem, mind a kinézete, mind a környéke nagyon bejött (amiről eddig fogalmam se volt). Szóval örülök, hogy eljuthattam a csoporttársaimmal ezekre a helyekre." (Rémik Ádám)

 

"A pénteki laborlátogatás megmutatta, hogy mivel foglalkoznak a kutatók, milyen eszközöket használnak, és hogy a nagyobb áttörésekhez nem minden területen kell várni több évtizedet." (Terjék Emese)

 

"Számomra nagyon érdekes volt a laborlátogatás és egy nagy élmény is. Sok új dolgot tanulhattam, és nagyon örülök a lehetőségnek." (Fábián Fruzsina)

 

"Örülök, hogy betekintést nyerhettünk az egyetemekre, az ottani légkörbe és belekóstolhattunk milyen is a kutatás a laborokban. Élmény volt látni, hogy hogyan működik a gyakorlatban az, amiről biológia órán tanulunk, és hogyan segíthetnek ezek a dolgok a gyógyászatban, felfedezésekben." (Kiss József)

 

"Nekem a kutató orvosnő áramlásos citometriáról szóló előadása tetszett a legjobban, hogy a bonyolult működés ellenére minden érthető volt, amit mondott." (Szakszon Eszter)

 

További munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánok.

 

 

Üdvözlettel,

 

Tóth Szilvia
biológia-kémia szakos tanár
Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium

 

Teljeskörű iskolai egészségfejlesztés (TIE): jelen helyzet

 

A fenti címmel jelent meg Somhegyi Annamária írása a Különleges bánásmód c. folyóirat 2016/4. számában.

A cikk rövid összefoglalója:
A magyar társadalom egészségi állapota elmarad attól, amit gazdasági fejlettsége lehetővé tenne. Ennek egyik legfontosabb oka az egészség-műveltségnek a rendkívül hiányos volta és az egészségtudatos életvezetés kellő elterjedtségének hiánya. A változtatás egyik fontos eszköze a köznevelési intézményekben történő hatékony beavatkozás, hiszen itt a gyermekek-fiatalok sok-sok évet töltenek el, ami alatt a pedagógusok nevelő tevékenységének jelentős hatása van a gyermekek-fiatalok egészség-magatartásának alakulására is. Ezért rendkívüli jelentőségű az, hogy Magyarországon az egészségügy és az oktatásügy jól együtt tud dolgozni, és így 2012 óta előírás a köznevelési intézmények részére a teljeskörű egészségfejlesztés. A közlemény bemutatja ennek indokoltságát, rövid lényegét, majd a kormányzati intézkedések által a pedagógusoknak nyújtott bőséges segítséget és annak lelőhelyeit.
 

IMG 0963Megjelent Antal Emese új könyve

 

Megjelent az Eduvital egyik legelső munkatársának, Antal Emesének a GYERMEK AZ ASZTALNÁL c. könyve.
Szeretettel gratulálunk!

A képen a szerző 102 éves nagymamájával


Interjú Hajdú Zsófiával

 

ZsofiTDK

Hajdú Zsófia átveszi a díjat

Hajdú Zsófia a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának másodéves dietetika szakos hallgatója nemrég a TDK versenyen a Karrier és pályázati koordinációs iroda különdíját nyerte el. Vele beszélgetett Falus András.
 

Falus András: Meséljen valamit gyerekkoráról, családjáról

Hajdú Zsófia: Szüleimmel és (egy) nőveremmel nőttem fel Budapest kertvárosi részében. Ameddig csak vissza tudok emlékezni, boldog gyerekkorom volt. Nagyon szerencsésnek tartom magamat, mert biztonságban, szeretetben és egészségben nőttem fel.
A szüleinkről a mai napig elmondható, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek értünk, a gyermekeikért és ez felnőttként is igen jó érzéssel tölt el. A tény, hogy a szüleim teljesen a nulláról építették fel az életüket és teremtették meg mindazt, amiben mi felnőttünk, hatalmas motivációt ad ahhoz, hogy küzdjek a céljaimért.

FA: Mi volt a középiskolában a kedvenc tantárgya?

HZs: Mindig is a reál tantárgyak érdekeltek jobban. Ezeken belül a középiskolában a matematika volt az abszolút kedvenc. S bár a matematika tanárom nagyon bíztatott, hogy alkalmazott matematikusnak tanuljak tovább, ez a terület mégsem bizonyult az "örök" kedvencnek.

FA: Mikor döntötte el, hogy az ETK-ra jelentkezik?

HZs: Pontosan 2013. júniusában. Már évekkel ez előtt nagyon szerettem volna az egészséges táplálkozással foglalkozni, de akkoriban még nem érett meg bennem a döntés, nem voltam elég elszánt és tévesen azt gondoltam, hogy túl "öreg" vagyok az újrakezdéshez. 
2013. május elején költöztem Londonba, hogy majd ott megtalálom önmagamat, meg az utamat az egészséges táplálkozás felé. Ebből végül az lett, hogy amikor behívtak volna az első állásinterjúra egy igen jóhírű mindenféle egészséges dolgokat forgalmazó céghez, én megköszöntem a lehetőséget és határozottan mondtam nemet. Pár napra rá vissza is költöztem Budapestre és alig vártam, hogy elkezdjek tanulni a biológia érettségire.

FA: Miért pont a dietetika, miért tartja fontosnak a táplálkozástudományt?

HZs: Már említettem, hogy sok-sok évvel ezelőtt is érdekelt már az egészséges táplálkozás. Szerintem ez egyrészt onnan eredeztethető, hogy Édesapám egy bio zöldség- és gyümölcsleveket forgalmazó cégben dolgozik. Másrészt már viszonylag fiatalon szerettem az ételek elkészítésével kísérletezgetni, új dolgokat kipróbálni és úgy tűnt, hogy van hozzá érzékem.
Végezetül a GAP-szindróma című könyv elolvasása után jöttem rá, hogy a táplálkozástudomány minden mélysége és apró részlete érdekel, és bővíteni szeretném tudásomat. Manapság olyan világban élünk, hogy kis túlzással mindenkinek van valami emésztőrendszeri problémája. Azt gondolom - leendő dietetikusként -, hogy sajnos hatalmas szükség van és lesz hozzáértő dietetikusokra. Nemcsak a betegségekkel küzdők segítésében, hanem talán még nagyobb figyelmet fordítva a prevencióra és a fiatalokra.

FA: Mivel szeretne foglalkozni az egyetem elvégzése után?

HZs: A diploma megszerzése után szeretnék kórházi/klinikai tapasztalatot szerezni.
Hosszútávon a prevencióra szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni (az majd kiderül, hogy hol és milyen szerepben) és úgy tervezem, hogy mellette magán praxisban dolgoznék. S mindezek mellett szeretnék nagyobb szerepet vállalni az Édesapám féle cégben. 

FA: Van-e hobbija?

HZs: Sokáig nagy jóga rajongó voltam, de ez mára valahogy elmúlt. Azon dolgozom, hogy a rendszeres sportolás a hobbimmá váljon. Ebben van hova fejlődnöm... sajnos.
Egyébként már egészen kiskoromtól kezdve imádom a pepecselős, precíziós kreatív munkát igénylő elfoglaltságokat. Legyen ez üvegfestés, textilfestés, ékszerkészítés stb. Illetve mostanában az agykontroll művészetét próbálom elsajátítani és a mindennapjaimba illeszteni.

Falus András: Köszönöm a beszélgetést

Hajdú Zsófia: Én is köszönöm

 


A másik ember az én történetem

 

A fenti címmel megjelent egy interjú Székely Csilla Imolával a Magyar Közoktatás 2015 decemberi számában.
Székely Csilla Imola erdélyi református lelkipásztor, az Eduvital rendszeres előadója, a Sokszínű Egészségtudatosság. Értsd, csináld, szeresd! c. könyvünk szerzője.

 
"Az ünnep egy hang a
mindenségben. Ünnep az,
amikor megszólíthatóak
vagyunk. A sokak számára
különösen fájdalmas karácsony
jelenti a megszólíthatóságot, a pengeélű
szociális érzékenységet.”
 
 
 

Gratulálunk Nagyné Horváth Emíliának!

 

Nagyné Horváth Emília tanárnő, az Eduvital Tudományos Tanácsadó Testületének lelkes, tevékeny tagja, a legnagyobb hazai pedagógus elismerésben részesült, 2015. december 8-án Rátz Tanár Úr díjat kapott.
Mellékeljük az MTA Dísztermében elhangzott laudációt.
 
Szeretettel gratulálunk!
Eduvital Alapítvány

Iker-különkiadás a Kossuth rádióban


A Kossuth rádió Közelről c. műsorának EDUVITAL sorozata különkiadást szentelt az ikreknek, az ikerkutatásnak. A műsorban az ikerség számos érdekességéről és a Magyar Ikerregiszterről is szó esik, megszólal Melicher Dóra, az EDUVITAL ügyvezetője, ikerkutató (maga is egypetéjű iker), Métneki Júlia (szintén egypetéjű iker), valamint Tárnoki Ádám és Tárnoki Dávid ikerkutatók.

 

 

(fotó: Benkő Imre)


A Kossuth rádió egészség sorozatának összes eddigi adása visszahallgatható Médiatárunkban >>>

 


Országos dietetikus adatbázis

 

A Magyar Dietetikus Országos Szövetsége országos dietetikusi adatbázist hozott létre a személyes tanácsadásért. Az alábbi interjúban Dr. Szűcs Zsuzsanna, a MDOSZ Tudományos Bizottságának elnöke, az EDUVITAL rendszeres előadója beszél az adatbázis jelentőségéről.

 

(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

 

Forrás: hirado.hu
 

 

A Magyar Tudományos Akadémia 186. közgyűlésére nyújtott be kiegészítő javaslatot Falus András akadémikus. Javaslatának lényege, hogy az MTA vállaljon szerepet a gyermekéhezés enyhítésére irányuló társadalmi összefogásban.

„Ez nem kampány, hanem olyan össztársadalmi ügy, amelyet az MTA nagy társadalmi megbecsültsége miatt hatékonyan tudna támogatni" – mondta Falus kedd délelőtti felszólalásában.

Ferge Zsuzsa akadémikus hozzászólásában támogatta a javaslatot, a legújabb tudományos eredményeket hozva fel arra, hogy a gyermekek fejlődésében milyen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék. A szegényebb sorsú gyerekek sokszor már születésük előtt éheznek, és például a magzati agy fejlődését komoly mértékben hátráltatja a kismama rossz táplálkozása és nélkülözés miatti tartós stressz.

Lovász László, az MTA elnöke ezután elmondta: úgy véli, hogy az Akadémiának a jótékonysági tevékenységet is rendszeresen meg kell jeleníteni a társadalmi szerepvállalásában. Az MTA vezetése elkülönített számla létrehozását, és az első évben – a következő közgyűlésig – a Falus András által felvetett téma támogatását javasolta.

Az MTA közgyűlése végül nagy többséggel a következő határozatot fogadta el:

„A Közgyűlés támogatja az Akadémia részvételét jótékonysági tevékenységben. A Magyar Tudományos Akadémia bankszámlát nyit, melyre felajánlásokat gyűjt tagjaitól és a köztestület tagjaitól. A felajánlások felhasználásának célját minden évben az Akadémia rendes közgyűlése határozza meg a következő rendes közgyűlésig tartó időszakra. A 2016. évi közgyűlésig a gyűjtés célja a gyermekéhezés enyhítése.

A Közgyűlés felhatalmazza az Elnökséget, hogy az egy év alatt összegyűlt felajánlások felhasználásáról döntsön oly módon, hogy az összeget annak a karitatív szervezetnek juttatja, amelynek tevékenysége a Közgyűlés által meghatározott célnak minden tekintetben megfelel."


Forrás: MTA


Falus Andrást Magyar Tehetség Nagykövetté választották!

 

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) a Magyar Tehetség Nagykövete címet olyan kiemelkedő személyiségeknek adományozza, akik személyiségükkel, életükkel, közösségteremtő munkálkodásukkal megtestesítik a társadalomért felelős tehetség mintáját, egyben felismerik a tehetségek kibontásának fontosságát, és vállalják a címmel együtt adományozott, személyre szóló megbízatásukat, hogy azzal terjesszék a társadalomban a kiváló képességű, önmagáért felelős, a nemzet formálásáért tettre kész, s eredményeivel a nemzet felemelkedését szolgáló ember mintaképét.

Az 2015-ös Országos Tehetségnapon Falus Andrást, az EDUVITAL társalapítóját Magyar Tehetség Nagykövetté választották.

Gratulálunk!

(Az oklevél megtekintéséhez kattintson a képre!)

 • MagyarTehetsegNagykovete

 

Kapcsolódó anyagok:

 


Beszámoló az MTA-n

 

2015. március 26-án az MTA Környezet és Egészség Osztályközi Állandó Bizottsága ülést tartott, melyen meghallgatta Falus András beszámolóját az EDUVITAL hároméves tevékenységéről.

 


3. születésnapunkat ünnepeltük!

 

Az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaságban értékes és lelkes szakember csapatunkkal három éve igyekszünk segíteni abban, hogy testi-lelki egészségben élő, boldog fiatal nemzedék nőjön fel és éljen közöttünk. 

A Tranzit Art Caféban rendezett ünnepségünk díszvendége Losonczi Ágnes volt, akinek sugárzó személyisége és értékes gondolatai mindannyiunk számára felejthetetlen élményt adtak. A programot vidám zenés produkció színesítette Claudio Olivieri szoprán szárnykürt és Szabó Réka brácsa játékával, majd Papp János színművész előadásában Karinthy Frigyes, József Attila és William Shakespeare versei hangzottak el.

Ezúton is köszönjük szépen Tudományos Testületünk tagjainak és minden többi kiváló szakemberünknek - orvosok, biológusok, pszichológusok, szociológusok, bioetikusok, egészségpolitikai szakemberek és a média képviselői - a kitartó és lelkes munkát!

Már folytatjuk is, kérjük látogassa rendszeresen honlapunkat és Facebook oldalunkat!

Mindenkire számítunk!

 

ÉRTSD, CSINÁLD, SZERESD!

 

Néhány fotó az ünnepségről:

 • edu3_01
 • edu3_02
 • edu3_04
 • edu3_05
 • edu3_06
 • edu3_07
 • edu3_08

 


Gratulálunk!

 

Dr. Füzi Rita, az EDUVITAL kitűnő munkatársa, egészségfejlesztő-koordinátor, eredményes és példamutató lelkesedéssel végzett munkájáért a GYERMEKEKÉRT DÍJAT kapta a Budapest II. Kerületi Népegészségügyi Intézetétől.
 
Szeretettel gratulálunk!
 
az EDUVITAL csapat
 
 
 

Gyászolunk

 

Elvesztettük Vízy Dorkát, drága barátunkat és munkatársunkat, aki május óta hétről hétre, minden csütörtökön 16.42-16.52 között az Eduvital egészségnevelési műsorainak elkészítésében műsorvezetőként munkatársunk volt (a sorozat adásai elérhetőek itt). 
Az interjúkra hihetetlen alapossággal, igényességgel készült, vitalitása, lelkesedése páratlan volt.
Egy Angelina Jolie interjú kapcsán mondta el nekem betegségét, műtétjét és reményeit a gyógyulásra. Kezelésének minden stádiumában próbáltunk segíteni neki, de sokak biztatása, reménysége sajnos nem hosszabbította meg életét. Még három napja is elértem telefonon, és szinte elviselhetetlen fájdalmai közepette is optimista volt, bízott egy közeli koppenhágai kezelés eredményességében.
 
Drága Dorka, nagyon hiányzol, mosolygó lényed mindig velünk marad. Nyugodj békében!
Vízy Dorka, a Magyar Rádió műsorvezetője 41 éves volt. 
 
Falus András és az Eduvital társai
 
Emlékműsor a Kossuth rádióban:
 
 
 

Védőoltásokról

 

A védôoltások kérdésköre ma a társadalom érdeklôdésének középpontjába került. Az alábbi két elôadás két kiemelkedôen hozzáértô szakember álláspontját mutatja be.

 

 


Magyar Tudomány Ünnepe 2014

 

Falus András előadása a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében, 2014. november 27-én az MTA Dísztermében:

 

(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

 

Az előadás a bemutatott diákkal együtt megtekinthető az MTA honlapján >>>

 


Gratulálunk Somhegyi Annamáriának!

 

Dr. Somhegyi Annamária kollégánk, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója, egyúttal az EDUVITAL Tudományos Tanácsadó Testületének tagja,  megbízást kapott dr. Zombor Gábortól, az EMMI egészségügyért felelős államtitkárától a teljeskörű iskolai egészségfejlesztés és a fizikai aktivitás népegészségügyi kérdéseinek képviseletére.

Gratulálunk és sikeres munkát kívánunk!
 

Meghatalmazás megtekintése >>>

 


EDUVITAL kisfilmek

 

Edukációs kisfilmek gyártásába kezdtünk, szeretnénk vizuális elemekkel tarkított, érdekes, gyermekek és felnőttek számára egyaránt élvezhető formában közvetíteni szakértőink üzeneteit, hogy helyes praktikákat alkalmazhassunk a hétköznapokban.

A kisfilmeket a DAYLIGHT PR és Marketing készítette.

 

Az eddig elkészült filmek:
 • Láz
 • Dietetika
 • Higiénia - kézmosás

A kisfilmek megtekinthetők Médiatárunkban >>>

 


20. előadás a Kossuth rádió EDUVITAL sorozatában

 

Május óta rendszeresen megszólalnak a Kossuth rádió Közelről c. műsorában az EDUVITAL szakemberei: orvosok, pszichológusok, szociológusok, akik évek óta tartanak felvilágosító előadásokat országszerte és a határon túl is, olyan fontos témákban, mint a helyes táplálkozás, az elhízás, vagy a munkahelyi stressz megfelelő kezelése.

A sorozat 20. adásának keretében Vizy Dorka műsorvezető Dr. Falus Andrással beszélget az előadásokról.

 

 

A sorozat további adásait keresse a Médiatárban►


Figyelemre méltó!

 

A szerdán az Országgyűlés honlapján közzétett Magyarország 2013 című dokumentum szerint a 2012-ben született magyarok 75 éves élettartamra számíthatnak (a férfiak több mint 71, a nők csaknem 79 évig élhetnek). Ezzel a magyarok várható élettartama egy évvel több, mint Litvániában és Lettországban, de hét évvel kevesebb, mint a leghosszabb élettartamú spanyolok körében. 

A gyermekek körében az utóbbi évtizedben az asztma előfordulása két és félszeresére, a cukorbetegségé kétszeresére nőtt. A magas vérnyomás 80, a deformáló hátgerinc-elváltozások és a rosszindulatú daganatok 40, a vérszegénység 30 %-kal emelkedett a fiatalok körében. 
A jelentésből kiderül az is, hogy a magyar gyermekeknek kiemelkedően jó a kapcsolatuk a szüleikkel, az iskolai személyzettel viszont már kevésbé. Jóllétüket leginkább az egészségi kockázatok fenyegetik: gyümölcsöt csak harmaduk eszik naponta, 15 %-uk túlsúlyos, nyolcaduk legalább hetente egyszer dohányzik, ötödük legalább kétszer rúgott már be, és minden második gyerek üres hassal indul reggel iskolába. 
Hazánkban az emberek jólléte az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése révén lényegesen javítható, jó hír, hogy változásokat eszközölhetünk a mindennapokban beépíthető élvezhető formában is.
Az EDUVITAL azért jött létre, hogy segítsen ezen módszerek érvényre jutásában. A fenti tények csak erősíti azt a meggyőződésünket, hogy ma Magyarországon az egészségnevelés kiemelten fontos, a nemzet jövőjét alapvetően meghatározó, kötelező feladat.
Az "Érts, Csináld, Szeresd!" mottónk szellemében szeretnénk e nemes feladatot szolgálni egyre szélesedő tevékenységünkkel.
 

EDUVITAL sorozat a Kossuth rádióban

 

2014. május 8-án új egészségügyi sorozat indult a Kossuth rádió Közelről c. műsorában. A sorozat keretében a műsorvezető minden héten egy-egy EDUVITAL előadóval, szakértővel beszélget. Ízelítőül néhány várható téma az elkövetkező hetekből: meseterápia, boldogságkutatás, táplálkozási zavarok, stresszvizsgálatok.

Az első adásban az epigenetikáról beszélt az EDUVITAL társalapítója, Falus András:

 

 

A sorozat folytatódik a Kossuth rádióban, minden csütörtök délután 3/4 5-kor!

Ha elmulasztotta valamelyik adást, Médiatárunkból visszahallgathatja!


Egész-ségedre

 

Az EDUVITAL és az országos hírű veszprémi Lovassy László Gimnázium között hosszútávú együttműködés bontakozott ki. Ennek keretében az EDUVITAL szakmai segítséget nyújt a gimnázium egészséggel kapcsolatos témákat bemutató honlapja diák szerkesztőinek is.
Örömmel várjuk más középiskolák jelentkezését is, akiknek tanácsainkkal, ötleteinkkel ugyancsak rendelkezésére állunk.
 
A Lovassy Gimnázium Egész-ségedre honlapja itt található►
 

(MTA Hírek)

 

A modern sejtbiológia egyik legújabb eredményéről, a sejtek által kibocsátott hólyagocskáknak, az extracelluláris vesiculáknak a gyulladásos folyamatokban játszott szerepéről számolnak be összefoglaló tanulmányukban a Semmelweis Egyetem és a Zürichi Egyetem kutatói. A Buzás Edit, az MTA doktora, Falus András, az MTA rendes tagja, György Bence, Nagy György és Steffen Gay által jegyzett cikk a Nature Reviews Rheumatology című folyóiratban látott napvilágot.

Bővebben:

 

Közel két éve alakult meg az EDUVITAL, az ez alkalomból megjelent írást a Semmelweis Egyetem honlapján olvashatják.

 

Tovább a cikkre► 


A GyermekLét magazin 3. számából

 

Megjelent a GyermekLét magazin 3. kötete, az alábbi cikkeket a www.gyermeklet.hu-n olvashatják:
 

DR. PÁTRI LÁSZLÓ: Védőoltásokról - a tények alapján: Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Kedves Szülők!  Az alábbiakban – saját beköszöntőjével – szeretnénk mindenkinek a figyelmébe ajánlani Ferenci Tamás védőoltásokkal foglalkozó blogját, ami nem csupán  szakmailag helytálló, hanem a precízség mellett közérthetően is adja meg a válaszokat a védőoltásokkal kapcsolatban gyakorta felmerülő kérdésekre.


DR. SOMHEGYI ANNAMÁRIA: A mindennapos testnevelésről

Nagy szükség volna a kedves Szülők otthoni támogató hozzáállására, hogy csemetéiket a mindennapi testnevelésben történő részvételre serkentsék, az adódó nehézségek leküzdésében segítsék, fölösleges felmentések szerzésében ne legyenek partnerek.


DR. PETŐ GABRIELLA: A fürdetőkrém használata helyesen

Jelen szelvényünkben az Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. nevezetű fürdető kenőcs helyes használatáról szólunk. A téma aktualitását az adja, hogy a Bethesda Gyermekkórházban megszaporodott a fürdető kenőcs helytelen használatából eredő égési sérült csecsemők és kisdedek száma.


Dr. Pátri László: Hogyan neveljünk boldog gyermekeket? Felelős Szülők Iskolája

Kedves Szülők! Tisztelettel ajánljuk mindenki figyelmébe a Felelős Szülők Iskoláját, amely megközelítésében, igényességében sok újszerű ötlettel, véleménnyel segíthet a szülői mindennapok nem is olyan egyszerű világában.

 

Dr. Pátri László: Fogápolás

A legfontosabb dolog látnunk, hogy mi szülők példát adunk  gyermekeink elé – a fogápolásban is.

 

Dr. Pátri László: Mikor gondoljunk arra, gyenge gyermekünk immunrendszere?

Gyakran okoz fejtörést egy-egy kiújuló, vagy nehezen kezelhető megbetegedés kapcsán, vajon nem arról lehet-e szó, hogy a gyermek immunrendszere nem képes megfelelően reagálni? Az alábbiakban néhány erre figyelmeztető jelet sororoltunk fel, melyek közül, ha kettő legalább fennáll, orvosi vizsgálatra, illetve konzultációra van szükség. Ez nem jelenti feltétlenül az immunhiány fennállását, de szükségessé teszi a gondos vizsgálatot.

 

Dr. Pátri László: Csak a változás állandó - Életciklusváltások a családban

Lévén a család a legmeghatározóbb társadalmi közösség az emberi élet során, nem meglepő, hogy az otthoni viszonyulások és történések igen mély, aktuális, ugyanakkor generációkon túlívelő hatásokkal is rendelkeznek. Akad ezek között tudatos és tudatttalan is, s mindenkinek arról is van tapasztalata, hogy számos mechanizmus automatikusan foglalja el helyét életünkben.

 

Dr. Altorjai Péter: Vérszegénység

A vérszegénység oka nemcsak vashiány!

 

Dr. Altorjai Péter: Ajánlott védőoltások

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül néhány fontosabb, hazánkban is hozzáférhető védőoltásról szólunk.

 


Tevékenység összefoglaló

 

2014. február 1-jéig  tevékenységeink vázlata

·       Az EDUVITAL felnőttképzési akkreditációt szerzett

·       A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán ETK-EDUVITAL előadássorozat negyedik szemeszterét tartjuk.

·       Az ELTE Tanító- és Óvóképző karán a második félév indult el. Az ELTE TOK és az EDUVITAL közti megállapodás keretében hamarosan MSc képzés akkreditálása kezdődik.

·       A már 3. féléve tanrend szerűen folyó katolikus egyházi egészségnevelési oktatás mellett  folyik a református és evangélikus egyház, ezek felsőoktatási intézményeiben az EDUVITAL rendszeres oktatási és továbbképzési tevékenysége.

·       Folyamatban van az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel a közoktatási és szakképzési pedagógus életpályamodell részeként, egészségnevelési programunknak a továbbképzési rendszerbe való többszintű akkreditálása. Ezt követően részt veszünk az országos szakképzésben is.

·       Az Élet és Tudományban  elindult az Egészség=Egész-ség ? rovatunk, 2013 év elejétől minden héten megjelenik egy cikk az EDUVITAL gondozásában. A cikkek letölthetők és megjeleníthetők a dokumentumtárból.

·       Gyermeklét címmel közös lapot szerkesztünk a Házi Gyermekorvosok Egyesületével, és állandó résztvevői vagyunk a „Kávészünet” c. konferenciának.

·       Szülői fórumokat szervezünk többek között hátrányos helyzetű és roma településeken, tájékoztató előadásokat, egészség-órákat tartunk diákoknak.

·       Együttműködünk és közös hazai és nemzetközi szimpóziumokat tartunk az Amerikai Magyar Orvosszövetséggel.

·       Együttműködünk a Tudományos Újságírók Klubjával.

·       Támogatjuk és buzdítjuk a Semmelweis Egyetem hallgatóinak kezdeményezéseit (legutóbb a SE-ETK Prezentációs Versenye kiváló kezdeményezését támogatjuk).

·       Együtt az Egészségért kampányt indítunk az egészségtudatosabb nemzedékért.

·       Az EDUVITAL támogatja a "Három Királyfi, Három Királylány" mozgalmat, amelynek lényege a gyermekvállalás, és annak minden szociális és anyagi körülményének támogatása. 

·       Dr. Kopp Mária professzorasszony tisztelőiként, barátaiként, az ő és két évvel korábban elhunyt férje és munkatársa, Skrabski Árpád emlékére díjat alapítottunk, amelyet az ifjúság egészségnevelésében kimagasló szerepet betöltő jelöltnek adunk át. 2013 április 3-án került sor első alkalommal a díj átadására. A díjat a független zsűri a 23 kitűnő jelölt közül, Dr. Gyene István egyetemi-, iskolai- és sportoktatók generációinak példaképének ítélte oda. A díjátadáson részt vett és beszédet mondott Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztérium minisztere és Hoffmann Rózsa, Oktatási államtitkár is.
Összefoglaló a  díjátadóról

 


Gratulálunk!

 
Szívből gratulálunk Bagdy Emőkének, az Eduvital Tudományos Testülete tagjának, aki Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában Prima Primissima díjat kapott. 
http://www.primissima.hu/jeloltek/dr-bagdy-emoke/371//
 
Köszönjük eddigi és  nagyon remélt további hozzájárulását az EDUVITAL egészségnevelési munkájához!
 
Falus András
EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság
társalapitó
 

Megújult a GyermekLét mazagin

 

Örömmel tudatjuk kedves olvasóinkkal, hogy a GyermekLét magazin átalakulva, önálló honlapként kezdte meg pályafutását (www.gyermeklet.hu). A honlapon - többek között - az Élet és Tudomány EDUVITAL Egészség-Egész-ség rovatának egyes közleményei is megjelennek másodközlés formájában.

 


A 2. kötetben olvasható:

DR. PÁTRI LÁSZLÓ: Szülők és kamaszok

Sok családban okoz gondot a kommunikáció a szülők és kamaszok között.  Legtöbben, mint nehéz családi időszakra tekintenek ezekre az évekre.


DR. PÁTRI LÁSZLÓ: Biztonságban a játszótéren

Mindannyian szeretünk játszótérre járni a kicsikkel, nagyokkal. Néhány egyszerű dologra kell csupán odafigyelnünk, hogy a a játékot ne ronthassa el baleset, vagy egyéb kellemetlenség.


DR. PETŐ GABRIELLA: Mi legyen az úti patikában?

Az úti patika nem arra való, hogy mindenféle vélt vagy valós, de ki nem vizsgált betegséget, felbukkanó tünetet házilag kezeljünk, s megpróbáljuk kihúzni a hazatérésig, csupán arra, hogy az orvos megérkezéséig, vagy a rendelési időig enyhítse tüneteinket.

 2013. december 1-től az Élet és Tudomány EGÉSZSÉG=EGÉSZ-SÉG? c. EDUVITAL rovatának új társszerkesztője Dr. Szlávicz Eszter, szegedi PhD hallgató. Önéletrajza itt olvasható.

 

Az Élet és Tudomány rovatunk eddig megjelent cikkei►


Prezentáció és egészségnevelés


Hallgatói prezentációs verseny a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán 

2013. november 9.

Az EDUVITAL (www.eduvital.net) már harmadik félévét kezdte el, melynek keretében minden alkalommal (a sorok megjelenésekor már nyolcadszor) két előadó beszél egy-egy EGÉSZ-séggel kapcsolatos témáról, egyikük az SE ETK munkatársa, másikuk pedig az EDUVITAL meghívottja. Az előadások fő szervezője Dr. Urbán Veronika főiskolai tanár. A „Vas utcai délutánok” sikerét a tömött előadótermek látszanak igazolni. 
 
Az eddigi érdeklődés ellenére is nagy meglepetéssel és még nagyobb örömmel hallottam több hete arról, hogy az SE ETK-n teljes mértékben a hallgatók kezdeményezésére szerveződik egy előadássorozat és hozzá kapcsolódóan egy prezentációs verseny ugyancsak az EGÉSZ-ség és az egészségnevelés tématerületén. A szervezés motorja Máthé Gábor tanár úr volt. Nagy örömmel tettem eleget a szervezők zsűritagságra és az EDUVITAL támogatására vonatkozó kérésének a múlt szombaton. 

Bővebben:


Együtt az egészségért!

 

Nagy örömmel tájékoztatjuk minden kedves látogatónkat, hogy a SpringMed Kiadó (www.springmed.hu) nagyértékű (200.000 Ft-ot meghaladó) könyvajándékban részesítette az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaságot.
A több tucatnyi, elsősorban egészségügyi ismeretterjesztő tárgyú könyvet az EDUVITAL jutalomként fogja átadni az egészségnevelés témájú prezentációs verseny díjazottjainak, szeretnénk továbbá megjutalmazni a tanfolyamainkon kiemelkedően szereplő hallgatóinkat és az egészségnevelésben résztvevő elkötelezett oktatóinkat.
Hálásan köszönjük Dr. Böszörményi Nagy Klára főszerkesztő asszony nagyvonalú ajándékát!

Kutatók éjszakája 2013

 

Az EDUVITAL idén részese lehetett az évről évre egyre nagyobb sikereket elérő Kutatók Éjszakája programsorozatnak.
Falus András „Öröklés és életmód, rendszerszemlélet az egészségtudományokban” címmel tartott előadást, melyben a korszerű, rendszerelvű biológiát és orvostudományt, valamint az életmód és az örökölt jellegek érvényesülése közötti kapcsolatot igyekezett érhetővé és szerethetővé tenni a résztvevők számára.
 
Az alábbiakban szeretnénk megosztani néhány, a szervezők által az országos rendezvényről közzétett adatot:
− 72 intézmény 2231 kutatója 88 helyszínen, országszerte összesen 2178 programot szervezett;
− összesen 728 regisztrációköteles program volt országszerte (nem számítva, hogy egyes programoknál több külön időpont is volt), melyre 24.476 fő regisztrált;
− a Kutatók Éjszakája oldalt összesen 210 604-en látogatták meg július 1 és október 1 között, 1 693 043 oldalt tanulmányozva át átlag 6:15 perc alatt; szeptember 27-én 34 863-an jártak a rendezvény honlapján;
− a budapesti központi program (Dürer) honlapját összesen 9463 látogató tanulmányozta;
− a pécsi központi program (Zsolnay) honlapját 5027 fő látogatta meg;
− a Facebook like-olók száma 12 000-ről mára több, mint 16 000-re szaporodott;
− a SE szűrőprogramjának köszönhetően 2 infarktus gyanús beteget gyorsan be is utaltak a kórházba; 
− eddig több, mint 610 sajtómegjelenést regisztráltak (de még nincs vége)
 
Köszönjük a résztvevők érdeklődését, reméljük hamarosan újra találkozunk!

Sikeres egészségügyi tanfolyamokat tartottunk

 
Dr. Madarasi Anna, az EDUVITAL Tudományos Testületének tagja az Aprónép Alapítvány támogatásával 2013. márciusától négy hónapon keresztül havonta egy alkalommal egészségügyi előadást szervezett a monori roma telepen élő asszonyok számára. A PowerPoint program segítségével illusztrált előadások után beszélgetés zajlott, kérdések, hozzászólások hangzottak el. Az előadás anyagából  a következő találkozáskor öt kérdésből álló tesztet írtak. A négy előadás elhangzása után szóbeli vizsgára került sor, a tizennégy résztvevőből kilencen sikerrel vizsgáztak.
A beszélgetéseken és a vizsgán az asszonyok nagy lelkesedéssel vettek részt, a vizsgára együtt készültek a rendezvénynek helyet adó Gyermekház vezetőjével. Egyértelműen sikeres volt a tanfolyam, láthatóan szívesen tanultak, sok mindent elsajátítottak. A következő félévben négy előadást tervezünk: élősködők okozta betegségek, kötelező védőoltások: mit, mikor, miért?, influenza, otthoni gyermek balesetek. A csatolt pár ábra a bemutatott ismereteket illusztrálja.
Tervünk, hogy az EDUVITAL a jövőben Monoron kívül több településen is hasonlóan sikeres programokat indíthasson, hogy a hátrányos helyzetű országrészeken, roma és nem roma közösségek egyaránt hozzáférhessenek az egészséghez nélkülözhetetlen alapvető információkhoz.
 
 
 
Az EDUVITAL szakmai programja alapján Toldon is szerveztünk több napos egészségnevelő munkát, amit szintén Dr. Madarasi Anna főorvosnő, az EDUVITAL TudományosTanácsának tagja végzett.
Itt az egyéni megbeszélések módszere vált be, ahol az eltöltött 5 nap alatt lehetőség nyílt a családokat érintő egészségügyi témák részletesebb megbeszélésére is.
 

Gyermeklét magazin

 

A fenti címen új gyermekegészségügyi információs magazint ajánlunk a szülők figyelmébe, melyet a Házi Gyermekorvosok Egyesületével közösen szerkesztünk. A kiadvány digitális formában ingyenesen hozzáférhető a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (www.hgye.hu) illetve az Eduvital NET honlapján.
 

Ízelítő az első szám tartalmából:

 • Fókuszban a nyár - napozáshoz kötődő tudnivalók
 • A gerinc bántalmai
 • Gyermekkori stressz
 • Házi kedvencek

Tovább a kiadvány első számára►


Az Eduvital a LAM-ban

 

A Lege Artis Medicinae 2013 júniusi számában bemutatkozik az Eduvital: olvashat arról, hogy kik vagyunk, mik a céljaink, terveink, és mi az, amit ebből megvalósítottunk a megalakulásunk óta eltelt egy évben.

Tovább a cikkre►

Forrás: LAM


A lelket is rendszeresen takarítani kell

 

"Soha nincs teljesen kitakarított lélek, ahogy tökéletesen tiszta lakás sincs, amelyet használnak. De egy jó tisztasági fokot érdemes megtartani, rendszeres lélektakarítással. Sajnálom, hogy sokan még mindig nem értik, hogy erre is szükség van."

A Képmás márciusi számában Szám Kati főszerkesztő beszélgetőpartnere Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor.

tovább a teljes cikkre►

a cikk letöltése pdf formátumban►

 

Megjelent: Képmás, 2013. március 7.


Sors vagy valószínűség?

 

Angelina Jolie mellrák-megelőző műtétjének híre gyorsan bejárta a világot. Vajon helyes döntést hozott? Hallgassa meg Dr. Falus András véleményét.
 

Kossuth rádió - Közelről (műsorvezető: Vizy Dorka)

 

Katolikus rádió - Velünk vannak (műsorvezető: Zimányi Ágnes)


Többé nincs egyedül

 

Ezzel a címmel jelent meg egy interjú Falus Andrással a Parókia Portálon.

"A rejtekajtók és a titkos kódok bűvöletében élt már gyermekként is, több évtizedes kutatómunkával a háta mögött pedig állítja, az immunológia olyan, mint egy akciófilm. Esztétikumról, humorról és sorsfordító találkozásokról beszélgettünk Falus András biológussal, aki számára az egészséghez az Istennel való kapcsolat is hozzátartozik."

tovább a teljes cikkre►

a cikk letöltése pdf formátumban►


Az utolsó interjú Kopp Máriával

 

A Hír TV Iskolapélda című műsorában halála előtt egy nappal beszélgettek Kopp Máriával a gyermekkori stressz okairól, tüneteiről, kezeléséről.

Bővebben:


beszélgetés a Parókia Portálon az Eduvitalról

 

Falus András a református portál munkatársával, Jakus Ágnessel beszélgetett az Eduvital tevékenységéről.

Tovább a Parókia Portálra►

Tovább a cikk letölthető változatára►


Falus András a Kossuth rádióban


Fekete Ágnes, a Kossuth rádió szerkesztő-műsorvezetője arról beszélget Falus Andrással, hogy a böjti időszakban különös figyelmet kap az egészség, a testi-lelki egyensúly.

 


Beszélgetés a RÁdiÓ Q-n Falus Andrással


A Rádió Q Képletes Beszéd c. műsorában Falus Andrással beszélgetett a két műsorvezető, Mécs Anna és Kiss Attila 2012. december 12-én. A téma: a környezetünk, életmódunk miként befolyásolja örökítőanyagunkat és ezáltal életkilátásainkat, sőt, utódaink életkilátásait?

 


Három Királyfi, Három Királylány mozgalom


Az EDUVITAL támogatja a "Három Királyfi, Három Királylány" mozgalmat, amelynek lényege a gyermekvállalás, és annak minden szociális és anyagi körülményének támogatása.

Nagy öröm, hogy az Országgyűlés minden frakciója egyhangúan a kezdeményezés mögé állt.

Az Ötpárti nyilatkozat letölthető itt.

A január 28-i parlamenti sajtótájékoztató anyagát itt nézhetik meg.

 

 


...egy egészségtudatosabb nemzedékért!


Falus András a fitway.hu interjújában beszél az EDUVITAL-ról.

"Nem szeretjük az orvosságokat, nem szeretjük a kést, fejcsóválva állunk a nem túl fényes egészségügyi mutatók felett... Kritikát fogalmazunk meg, prevenciót szeretnénk. A megelőzéshez azonban számtalan tényező szükségeltetik: megfelelő tudás, és nem utolsó sorban elhatározás, motiváció. "

Tovább a teljes cikkre ►

A cikk letöltése pdf-ben ►

 


Az egészség mennyiben genetika, vagy életmód kérdése?


A magyar ikerpár ikerkutatása segíthet a válaszban.

"Csendes kórházi szobában a beteg magára marad, és az ágyán ülve felteszi a kérdést: 
- Miért pont velem történik mindez? 
Vajon ő tehet róla, vagy egyszerűen minden előre kódolva volt a génekben? Bizonyára nem ritka egy efféle elmélkedés, és a kérdést feltenni nem csak lehet, de fontos is, hiszen az egyes esetekben egészen más jelentőséggel bírhat vagy bírt volna a prevenció, helyesen megválasztott életmód formájában, vagy éppen az időben elvégzett szűrővizsgálatok. 
De vajon honnan tudjuk, hogy egy adott betegség kialakulásában mennyit nyom a latba az öröklődés, és mennyit az életmód? Sok tekintetben is érdekesnek mondható embereket, pontosabban emberpárokat kell segítségül hívnunk."

Tovább a teljes cikkre►

Epigenetika - Dr. Falus András hozzászólásának letöltése►

 


A korai évek esztétikai aktívitásainak hatása a gyermekek fejlődésére

 

Dr. Antal-Lundström Ilona zenepedagógus írása.

Az egyéni fejlődés feltételeit vizsgáló tudományközi kutatások eredményeként bizonyított, hogy a korai évek játékos esztétikai-zenei aktivitásai a gyermek egész életére meghatározzák a tanulási- és kommunikációs képesség minőségét, mert ekkor van az agyi és hallási fejlődés optimális ideje. E tény társadalmi hasznossága egyre nagyobb érdeklődést kap a kutatásokat követő alternatív pedagógiai munkában, ugyanis az agy kapacitásának növelése és a kommunikációs fejlesztés lehet az emberi tőke minőségi javításának konkrét megoldása.

Bővebben:


Európa és Magyarország egészsége 2012-ben


Dr. Falus András, Dr. Somhegyi Annamária és Dr. Bálint Géza írása a fenti címmel jelent meg a Magyar Nemzet 2013. január 8-i számában.

Cikk megnyitása pdf formátumban►

Cikk megnyitása a Magyar Nemzet archívumában

 


Élet és Tudomány


EGÉSZSÉG = EGÉSZ-SÉG? címmel ezentúl állandó rovattal jelentkezünk az Élet és Tudomány c. tudományos hetilapban.

 

A megjelent írásokat rendszeresen közzétesszük a honlapunkon, az újság megvásárolható a LAPKER árusítóhelyein, illetve a szerkesztőségben (http://www.eletestudomany.hu/)

Tovább a megjelent cikkekhez ►

 


Falus András a Klubrádióban


A Klubrádió "Többet ésszel" című műsorának 2012. december 6-i adásában Zsiros László Norbert beszélgetett Dr. Falus Andrással.

 


Új fejezet a Biológiai háttéranyagban


Prof. Dr. Rigó János: A szülés

Ugrás a fejezethez ►

Információ és a Biológiai háttéranyag többi fejezete elérhető itt ►

 


HMAA BALATONFÜREDI NYÁRI KONFERENCIA 2012

 
Beszámoló az Amerikai Magyar Orvosszövetség balatonfüredi konferenciájáról.
 
Az Amerikai Magyar Orvosszövetség magyar származású orvosok és kutatók szervezete, mely a floridai Sarasotában tartja éves találkozóit, ahova a világ minden részéről érkeznek magyar orvosok és diákok. Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) Magyar Tagozata 2012. augusztus 18-19-én immáron ötödik alkalommal szervezte meg az éves balatonfüredi konferenciát, melynek a balatonfüredi Állami Szívkórház adott otthont.

Bővebben:


felnőttképzési akkreditáció


Örömmel tájékoztatunk minden érdeklődőt, hogy az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság programakkreditációja 2012. június 8-án sikeresen lezárult.

Az EDUVITAL NET  lajstromszáma: PL-6791, érvényessége 2016. június 8. 


falus andrás a klubrádióban


Az EDUVITAL program közelgő sajtóbemutatója kapcsán Kuncze Gábor beszélgetett Falus Andrással a Klubrádió Ötös című műsorában:

 


Kopp Mária elment…


Kopp Mária professzorasszony, a Semmelweis Egyetem tanára, orvos, pszichológus életének 71-ik évében, 2012. április 3-án elhunyt. 

Kopp Mária és három éve eltávozott férje, Skrabski Árpád a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezői kutatásában lettek világhírű kutatók. Kopp Mária a pszichoszomatika és a magatartás-epidemiológia témakörében egészen egyedülálló iskolát, szellemi műhelyt alapított és ő volt a Népesedési Kerekasztal szervezője is.
 
Kopp Mária buzdítása, támogatása nagy szerepet játszott abban, hogy sor került előbb egy európai FP7 pályázat benyújtására, majd az EDUVITAL egészségnevelési program hazai megalapítására. Hatalmas munkavállalása mellett elvállalta a Tudományos Testület elnöki tisztét.
 
Kopp Mária és Skrabski Árpád tiszteletére létrehoztuk a Kopp-Skrabski emlékérmet és díjat, amelyet minden évben április 3-án az egészségnevelésben legtöbbet tevő szakember fog elnyerni.
 
 
 
 
Így beszélt a pszichoszomatika és az epigenetika kapcsolatáról a Mindentudás Egyetem ME.2.0 interjúban:
 
 
 
Távozása pótolhatatlan űrt hagy, de kedves, figyelmes, okos lénye, szelleme velünk él és becsületes, érdemi és értékközpontú munkára sarkall.
 
Falus András