Hír keresése év szerint



ESEMÉNYNAPTÁR


MÁRC

28

  ETK-Eduvital oktatás 20. félév
Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 33 vendég és 0 tag böngészi

 

A Magyar Tudományos Akadémia 186. közgyűlésére nyújtott be kiegészítő javaslatot Falus András akadémikus. Javaslatának lényege, hogy az MTA vállaljon szerepet a gyermekéhezés enyhítésére irányuló társadalmi összefogásban.

„Ez nem kampány, hanem olyan össztársadalmi ügy, amelyet az MTA nagy társadalmi megbecsültsége miatt hatékonyan tudna támogatni" – mondta Falus kedd délelőtti felszólalásában.

Ferge Zsuzsa akadémikus hozzászólásában támogatta a javaslatot, a legújabb tudományos eredményeket hozva fel arra, hogy a gyermekek fejlődésében milyen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék. A szegényebb sorsú gyerekek sokszor már születésük előtt éheznek, és például a magzati agy fejlődését komoly mértékben hátráltatja a kismama rossz táplálkozása és nélkülözés miatti tartós stressz.

Lovász László, az MTA elnöke ezután elmondta: úgy véli, hogy az Akadémiának a jótékonysági tevékenységet is rendszeresen meg kell jeleníteni a társadalmi szerepvállalásában. Az MTA vezetése elkülönített számla létrehozását, és az első évben – a következő közgyűlésig – a Falus András által felvetett téma támogatását javasolta.

Az MTA közgyűlése végül nagy többséggel a következő határozatot fogadta el:

„A Közgyűlés támogatja az Akadémia részvételét jótékonysági tevékenységben. A Magyar Tudományos Akadémia bankszámlát nyit, melyre felajánlásokat gyűjt tagjaitól és a köztestület tagjaitól. A felajánlások felhasználásának célját minden évben az Akadémia rendes közgyűlése határozza meg a következő rendes közgyűlésig tartó időszakra. A 2016. évi közgyűlésig a gyűjtés célja a gyermekéhezés enyhítése.

A Közgyűlés felhatalmazza az Elnökséget, hogy az egy év alatt összegyűlt felajánlások felhasználásáról döntsön oly módon, hogy az összeget annak a karitatív szervezetnek juttatja, amelynek tevékenysége a Közgyűlés által meghatározott célnak minden tekintetben megfelel."


Forrás: MTA

OSense O-Sense