Hír keresése év szerint



ESEMÉNYNAPTÁR


MÁRC

28

  ETK-Eduvital oktatás 20. félév
Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 36 vendég és 0 tag böngészi


Dr. gyene István vehette át elsőként a Kopp-Skrabski díjat

Beszámoló az ünnepélyes díjátadóról és a jelöltekről.

 

 

A Kopp-Skrabskí díj ünnepélyes átadását Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter beszéde nyitotta meg, az eseménynek otthont adó Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. A díjátadót számos vendég tisztelte meg jelenlétével, köztük Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszony, Prof. Dr. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Dr. Balla Péter, a Károly Gáspár Református Egyetem rektora, Prof. Dr. Balázs Ervin, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke, a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom vezetője Székely András, jelen voltak Kopp Mária és Skrabski Árpád lányai: Skrabski Luca és Fruzsina.

Falus András professzor úr, az Eduvital társalapítójaként bemutatta a Kopp-Skrabski díjat és küldetését, középpontba helyezve az egészségnevelés ügyét, majd Dr. Túry Ferenc, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója, Kopp Mária professzorasszony utódja az Intézet élén, az Eduvital Tudományos Testületének tagja, "A lét elviselhető nehézségei" címmel tartott emlékelőadást.

Gyönyörű dallamok csendültek fel az Echo Kvartett előadásában, majd Melicher Dóra, az Eduvital ügyvezetője bemutatta az ifjúság egészségnevelésében kimagasló szerepet játszó 23 díjra jelöltet. Irodalmi műsor keretében Papp János színművész fellépése emelte a hangulatot. Ezt követően Falus András a színpadon emléklapot adott át minden jelölt részére.

Az esemény fénypontjaként a Kopp-Skrabski díj átadására került sor. Dr. Gyene István testnevelő tanár, öttusa edző részére Nagy Tímea gyógypedagógus, kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok párbajtőrvívó adta át a kitüntetést, melyet a díjazott méltatása és személyes gondolatainak megosztása követett.

Záróműsorként a Csillagszeműek táncegyüttes gyermek néptánc produkciója varázsolta el a közönséget. Legvégül Falus András arról beszélt, hogy Kopp Mária és Skrabski Árpád sikerét leginkább annak folytathatósága minősíti. Kopp Mária gondolatával zárta le az ünnepséget: „Legyünk társak a magyar társadalom, a magyar lelkiállapot gyógyításában!”

 
Köszönjük szépen minden Vendégnek, hogy megtisztelték jelenlétükkel a díjátadót.

 

A díjazott

Dr. Gyene István egyetemi-, iskolai- és sportoktatók generációinak példaképe.

1971-ben szerezte testnevelő tanári diplomáját. Testnevelői pályáját Keszthelyen kezdte, majd Budapesten öttusa szakedzőként folytatta akkor már igen sokrétű sportoktatási tevékenységét. A hetvenes évek második felében néhány növendéknél elért feltűnő siker kapcsán egyre inkább az asztmás gyermekek testnevelés-terápiája felé fordult figyelme. Kidolgozta a testnevelés-terápia részletes módszerét, melynek alapja egy speciális úszásoktatás, de futás, labdajátékok, síelés is a rendszer részét képezik. Oktatási módszerének alapja a környezete által addig sokszor súlyos betegnek kezelt gyermekekben egészségtudatot, önbecsülést, küzdőképességet, motivációt, a játék és mozgás örömét kialakítani. Szakmai csoportja - testnevelő tanárok és gyermekorvosok - tudományos igényességgel dolgozta fel a módszer eredményeit, és tették közleményeikben közkinccsé. Eredményeire és publikációira a hazai és nemzetközi sajtó is felfigyelt, az országban számtalan helyen indult el testnevelés-terápia Gyene István kiképző munkája nyomán.

Oktatói tevékenységének még egy más irányú, de el nem hanyagolható ága, hogy rendhagyó történelemórákat tart iskolás gyerekeknek saját gyermekkori élményeiből, melyeket 4 éves korától hortobágyi kitelepítettként szerzett; beszél az ötvenes évek küzdelmeiről, majd a kitartásról, erőről és szolidaritásról, mellyel a kommunista diktatúra által üldözött emberek a társadalmi kitaszítottságból visszaverekedték magukat.

Gyene István testnevelés-terápiás oktató munkájában megannyi új ötlettel – például a szülői közösség bevonásával és családi nyári táborok működtetésével is – alapozta meg az egészségre nevelés rendszerét. Munkájával számtalan, a betegség miatt passzivitásba kényszerült, testileg-lelkileg gyönge gyermek életét fordította meg: akik így egészséges, harmonikus, tevékeny emberekké lettek.

 
A díjra jelöltek
  1. Annus László
    A budapesti  Zugligeti Általános Iskola  testnevelő tanára. A tanórán kívüli sportolásra, a szülőkkel együttes testnevelésre is nagy gondot fordít.
  2. Dr. Blatniczky László
    Cukorbeteg gyermekek gondozásában ért el nemzetközileg is elismert eredményeket. Jelenleg a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Gyermek Diabetológiai Szakrendelésének vezető főorvosa. Évtizedek óta szervezi a cukorbeteg gyermekek táboroztatását, szülői klubok irányítását.
  3. Boldizsár Ildikó
    Író, néprajzkutató. A mesék kutatója, meseírással, mese tipológiával és összehasonlító népmesekutatással foglalkozik. A meseterápia kidolgozója.
  4. Buza Domonkos és Buza Domonkosné
    Pszichológusok, akik 1998 óta működtetik önkéntes alapon nagy sikerrel a lelki elsősegély szolgálatot.
  5. Gedó György
    Olimpiai bajnok ökölvívó, hosszú, eredményes pályafutása alatt az olimpiai aranyérem mellett, két Európa-bajnoki címet és nyolc magyar bajnoki elsőséget szerzett. Edzői, ifjúságnevelési tevékenysége kiemelkedő.
  6. Geiger Mónika
    A Conditio Humana Alapítvány elnöke, értelmi fogyatékos és hátrányos helyzetű gyermekek gondozásával foglalkozik, rekreációs táborokat szervez.
  7. Dr. Gyene István
    Testnevelő tanár, öttusa edző. Élvonalbeli testnevelői és edzői munkássága mellett speciális úszásoktatási módszert dolgozott ki légzőszervi betegségben szenvedő gyermekek gyógyítására és megszervezte a gyógyúszást.
  8. György Alfréd kamiliánus atya
    Ifjúság neveléssel, gondozással foglalkozó nagyhatású lelkipásztor.
  9. Horváth Mária
    Alsó tagozatos tanítóként 42 évig tanított, tavalyi nyugdíjba vonulásáig. Komplex művészeti nevelést valósított meg, színjátszással, zenehallgatással  és  kézműves foglalkozásokkal.
  10. Kály-Kullai Károly
    Tanár, mentálhigiéniás szakember.A Sziget Droginformációs Alapítvány vezetője, évtizedek óta  drog megelőzéssel foglalkozik.
  11. L. Ritók Nóra
    Az Igazgyöngy Alapítvány megalkotója, cigányközösségek integrációjának elkötelezett képviselője.
  12. Miklósyné Bertalanfy Mária
    Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatánál WHO-koordinátor, az Egészséges Város program kitalálója és működtetője, sokat tesz a gyermekek iskolaegészségének fejlesztése érdekében.
  13. Pádár Ildikó
    FTC válogatott kézilabdás, az 5-16 éves gyermekek kiváló edzője. Olimpiai ezüst és bronzérmes, Európa bajnok.
  14. Patakfalvi Attiláné
    Tehetséggondozás szakértő, a XVIII. Kerületi Pedagógiai Intézet munkatársa.  Pedagógus, verseket és meséket ír.
  15. Dr. Pikó Bettina
    Kiemelkedő munkát végez a Magyar ifjúság egészségnevelése terén - mind tudományos munkában, mind a terepen való gyakorlati egészségnevelő tevékenységben.
  16. Dr. Schuler Ágnes
    Csecsemő és gyermekgyógyász.A kiterjesztett és veleszületett anyagcsere betegségek szűrésének magyarországi bevezetése köthető a nevéhez, valamint a szűrés következtében  az érintett gyermekek megmentése az idegrendszeri és  belszervi károsodástól, illetve mentális leépüléstől.
  17. Simon Péter
    A fiatalsággal életvitelszerűen is rendszeresen foglalkozó testnevelő tanár,  a Hild József általános iskolában tanít.
  18. Dr. Somhegyi Annamária
    Az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatóasszonya, a mindennapi testnevelés propagálója.
  19. Szabó Gabriella
    Diabetes nővér. Dr. Blatniczky László főorvos mellett dolgozó asszisztens, aki  részt vesz a gyermekek gondozásában, edukálásában. Ő az, akit a nap 24 órájában hívnak a betegek, ha gondjuk van a kezeléssel, diétával; a táboroztatások alkalmával éjszakázik a gyerekek mellett.
  20. Szászné Réger Judit
    Zenetanár, a Józsefvárosban nagy eredményeket ért el az ifjúsági zenepedagógiában.
  21. Dr. Szegő László
    PhD fokozatú matematikus, 2009 óta  a  Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának egyetemi docense. Létrehozta a Gyógyulj Velünk Egyesületet, amely, vezetésével mindenben segíteni szándékozik a tumoros betegségekkel érintetteket és családtagjaikat.
  22. Várszegi Asztrik
    Bencés szerzetes, püspök, pannonhalmi főapát, kiemelkedő ifjúság-nevelő.

 

OSense O-Sense