Események év szerintESEMÉNYNAPTÁR


MÁRC

28

  ETK-Eduvital oktatás 20. félév
Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 41 vendég és 0 tag böngészi


Mindennapi testnevelés-sorozatunk újabb állomásai

 
Beszámoló az áprilisban megtartott 4 szülői tájékoztató fórumról

2013. április 6-án a Nógrád megyei Palotáson tartottunk a mindennapi testnevelés ügyéről szülői tájékoztató fórumot. Itt az évek óta rendszeresen megszervezett, a lakosság által kedvelt egészség-nap részét képezte a mi tevékenységünk, ezért itt több idő jutott nekünk. 14-15 óra közt a szülők és nagyszülők összegyűltek, hogy az előadásainkat meghallgassák – ezt Szabó Mihály polgármester úr bevezető szavai előzték meg. Falus András az epigenetikáról tartott ismertetést, vagyis arról, hogy életmódunkkal, életvitelünkkel még az öröklött anyag működését is mi befolyásoljuk. Bálint Géza megdöbbentette a hallgatóságot a magyar lakosság egészségi állapotának adataival, melyekből következően nagyon fontos, hogy az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást végre beépítsük életünkbe. Somhegyi Annamária a mindennapi testnevelés hasznosságáról és szakmai újdonságairól beszélt, majd megtornásztatta a hallgatóságot. Rövid szünet alatt a termet átrendezték: polifóm szivacsokat és pokrócokat tettek le a földre. Előbb Fehér Katalin, az Országos Gerincgyógyászati Központ vezető gyógytornásza tartott a résztvevő felnőtteknek-gyermekeknek tartásjavító tornát, majd Rácz Valéria gyógytornász, relaxációs szakember vezetett egy rövid relaxációt.
A résztvevő felnőttek és gyermekek egyaránt érdeklődőek voltak, így az előadóknak és gyakorlatvezetőknek könnyű dolguk volt. Palotás gyönyörű vidéke és az ottaniak szívélyessége, az egészségnapi finom kóstoló-falatok is mind hozzájárultak ahhoz, hogy mindannyian szívünkbe zárjuk ezt a találkozót – melynek megszervezéséért Mezei Istvánnak mondunk köszönetet.
 
2013. április 26-án Ózd két hátrányos helyzetű iskolájában tartottunk szülői fórumot. Ide is Mezei István kapcsolatai révén jutottunk el, a fő szervező Balogh István volt. A Sajóvárkonyi Általános Iskola igazgatója, Obbágy Csaba úr, aki legújabban a város alpolgármestere is lett, élénk eszű, a jobbítás lehetőségeit fürkésző pedagógus, akinek javaslata nyomán április 9-én megbeszélésre került sor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) ózdi tankerületének igazgatójával, Kovács Ottó úrral. Ekkor született meg az a gondolat, hogy a szülői tájékoztató napján a tankerületi igazgató úr meghívására a tankerület testnevelőivel is találkozunk majd, hogy a mindennapi testnevelés hatékonyságáról eszmét cserélhessünk. Ez így is történt: április 26-án 11 órakor találkozhattam a testnevelőkkel, akikkel kölcsönösen hasznos volt együtt gondolkoznunk. Ezután 13 órától a Sajóvárkonyi Általános Iskola szülői gyűltek össze az iskola melletti művelődési ház színháztermében. A fórumot Fürjes Pál polgármester úr és Obbágy Csaba igazgató és alpolgármester úr nyitotta meg. Ezután Somhegyi Annamária ismertette Falus András epigenetikával kapcsolatos gondolatait (ő nem tudott személyesen jelen lenni ezen a napon), majd bemutatta a szülőknek a mindennapi testnevelés hasznosságát és a szülők szerepét ebben: támogassák otthonról a gyerekek részvételét. Az egészséges táplálkozás a testmozgás „párja” az egészség megőrzésében, ezért ennek a fontosságát is hangsúlyozta az előadó, kiemelve, hogy az Egészségügyi Világszervezet (EVSZ) is 2001 óta ajánlja a helyi termelés-helyi fogyasztás összekapcsolását. Ezt követően Bardócz Zsuzsa tartott igen érdekes képekkel és adatokkal alátámasztott előadást arról, hogy egészségesebb a helyben megtermelt élelmiszer, mint a távolról hozott. Mindezzel arra kívántuk a szülők figyelmét ráirányítani, hogy ők is tegyenek ezért. Balogh István úr előzetesen azt mondta nekünk, hogy a szülők mindannyian gyermekeik egészségét kívánják szolgálni, ezért nyugodtan tudassuk velük a háztáji termelés fontosságát. – Nagy öröm volt számunkra, hogy Obbágy Csaba úr a fórumra elhívta az ózdi TV-t, mely végig fel is vette az eseményt, s az előadókkal interjút is készített.
 
14.30-tól az Apáczai Csere János Általános Iskolában voltunk hivatalosak, ahol Szabó Józsefné igazgatónő az Apáczai Napok záró eseményeként szervezte meg a szülői fórumot. Itt az előző előadásokat megismételtük, de itt még egy előadónk volt: Riz Gábor úr, a Megyei Közgyűlés alelnöke jött el, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium által éppen most indítandó háztáji programról szóljon – ez éppen annak felel meg, amire az előadók felhívták a szülők figyelmét. Riz Gábor úr testnevelő volt régebben, így a téma őt is közelről érintette.
 
2013. április 29-én Mohácson tartottunk szülői tájékoztató fórumot a környék településeiről érkezett szülőknek. Ide is Mezei István révén jutottunk el, a helyi szervező Kovács István úr volt, a Megyei Közgyűlés tagja, aki a helyi cigányság kultúrájának megőrzéséért sokat tett és tesz. A fórumra a nemrégen elkészült, korszerű Szentandrási István Klubházban került sor. Kovács István úr vendégszeretete és körültekintő szervezése abban is megnyilvánult, hogy kakaspörkölttel várták az előadót – aki egymaga érkezett, így ő adta tovább a szülőknek az epigenetikai és a táplálkozási tudnivalókat is. A résztvevőknek számos kérdésük volt,
izgalmas beszélgetés alakult ki.
 
Dr. Somhegyi Annamária Ph.D.
 
OSense O-Sense