Események év szerintESEMÉNYNAPTÁR


MÁRC

28

  ETK-Eduvital oktatás 20. félév
Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 52 vendég és 0 tag böngészi


HMAA Balatonfüredi Nyári Konferencia

 

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (Hungarian Medical Association of America, HMAA Hungary Chapter) idén augusztus 16-17. között tartotta immáron hetedik alkalommal magyarországi multidiszciplináris konferenciáját Balatonfüreden az Állami Szívkórházban. Idén 19 szekcióban több mint száz előadás hangzott el a két nap alatt. Az évente megrendezésre kerülő konferencia idei három központi témája egyikeként az EDUVITAL önálló, kiemelt téma szekcióval mutatkozott be.

A 'Complex Trends in Health Education'  című öt előadásból álló szimpózium Prof. Dr. Falus András vezetésével került megrendezésre.

A szekciót Melicher Dóra, az Eduvital ügyvezetőjének 'The Eduvital Concept ' című bevezető előadása nyitotta, melyben az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság (www.eduvital.net) koncepcióját mutatta be. Kitért arra, hogy a társaság az egészségnevelés többoldalú, interdiszciplináris megközelítésén keresztül kíván tudományos alapú, korszerű és gyakorlatban alkalmazható stratégiákat nyújtani a társadalom formálásában kiemelt fontossággal bíró célcsoportok számára, mindezt hozzáférhető, befogadható és a fiatalok számára vonzó formában; változatos, modern kommunikációs eszközökkel célozza elérni. Az előadás második részében az Eduvital elmúlt másfél évben megvalósított főbb tevékenységeit, valamint további terveit vázolta fel.

Prof. Dr. Tompa Anna (SE Közegészségtani Intézet) 'Children's intellectual development in globalized world1 c. előadásában arról beszélt, hogy globalizált világunkban  évente 3 millió öt év alatti gyermek hal meg környezeti ártalmak okozta betegségben. Krónikus mérgezések hatására degeneratív betegségek, vese, máj és idegrendszeri károsodások jöhetnek létre, különösen  a gyermekek intelligenciájának fejlődését károsan befolyásolható nehézfémekkel. Szellemileg sérült, siket, vagy látásban korlátozott gyermekek gyakrabban jelentenek ellátási gondokat a súlyos elmaradottságban, éhezésben, rossz higiénés körülmények között élő lakosság körében. A szervezet antioxidáns kapacitása és az élelmiszerekkel bevitt védőanyagok segítségével ma már tudatosan kell védekeznünk, ami egy újfajta adaptációs intelligenciát feltételez.

Őt követte Prof. Dr. Túry Ferenc (SE Magatartástudományi Intézet) 'Colonisation of the human body – disadvantages of civilization' című szemléletes előadása, melyben arról beszélt, hogy az emberi test értéke a civilizáció során jelentősen megváltozott, a fogyasztói társadalom nyomot hagyott testünkön is. Ennek számos vadhajtása alakult ki: a testtel foglalkozó iparágak, a testkép és az evés zavarai.

Dr. Dávid Beáta PhD habil. (SE Mentálhigiénés Intézet) 'Cohesive society healthier individuals. Strength and weakness of communities and minorities' c. szociológiai témájú előadásában arról beszélt, hogy minél összetartóbb egy társadalom, annál egészségesebbek a benne élők.  Az előadás a különböző típusú társas kapcsolatok magyarországi jellemzőit mutatta be amerikai és európai összehasonlításban, és a fenti összefüggést szem előtt tartva öt javaslattal élt: erősítsük meg családi kapcsolatainkat, barátkozzunk, végezzünk önkéntes munkát, vegyünk részt és alapítsunk civil szervezeteket és bízzunk egymásban!

A szekciót Prof. Dr. Falus András 'Epigenetics...”Yes, we can!' c. előadása zárta, amelyben bemutatta a genetika és az epigenetika komplex szerepét az egészséges és beteg szervezet működésének molekuláris szabályozásában és kitért az tudatos életmód változtatásban rejlő lehetőségekre is.

A tudományos előadások mellett, izgalmas workshopok, látványos poszter-bemutatók, kötetlen beszélgetések helyszíne is volt Balatonfüred. A társasági programokon a résztvevők megismerkedhettek egymással és az HMAA tagjaival, sőt a konferencián hagyományos vízilabda-mérkőzésen is összemérhették tudásukat a medencébe merészkedő diákok és professzorok.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetségről, konferenciáiról, illetve a HMAA-ba történő belépés lehetőségeiről további információ olvasható, illetve a fényképek megtekinthetők a www.amosz.extra.hu és a www.hmaa.org honlapokon.

A rendezvény főszervezői  Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és Dr. Tárnoki Dávid László voltak.

 

A konferencia meghívója►

 

OSense O-Sense