Események év szerintESEMÉNYNAPTÁR


MÁRC

28

  ETK-Eduvital oktatás 20. félév
Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 38 vendég és 0 tag böngészi

 


Mindennapi testneveléssel a gyerekek egészségéért 

 


Szülőtájékoztató fórumot tartottunk Kerecsenden 2012. október 8-án. Beszámoló az eseményről.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény alapján 2012. szeptemberben megkezdődött a mindennapi testnevelés fokozatos bevezetése. Az idei tanévben az 1., 5., és 9. évfolyamon heti 5 testnevelési óra kötelező, majd ez a következő tanévekben felmenő rendszerben minden évfolyamra érvényes lesz, vagyis 4 tanév után már minden tanuló részesülhet benne.

Ahhoz, hogy a mindennapi testnevelés elérje célját, vagyis a gyermekek egészségét jól szolgálhassa, számos orvosi elvárásnak kell megfelelnie. Ezek közt az egyik legfontosabb, hogy a testnevelő pedagógusnak szinte olyan művésznek is kell lennie, aki nemcsak, hogy elvárja a kellő munkát a tanulóktól, de ezt olyan légkörben, olyan pedagógiai módszerekkel teszi, hogy a gyerekek élvezzék és várják a foglalkozást. Míg a testnevelőknek ilyen feladatuk van, addig a szülőknek is jut tennivaló: ne a felmentések beszerzésével, hanem a részvételre serkentéssel segítsék gyermekeiket. Minderről az orvosok a szülői szervezetekkel közösen tájékoztatni kívánják a szülőket, hogy jobban tudatában legyenek a mindennapi testnevelés egyedülállóan kitűnő egészségvédő és tanulásfejlesztő hatásainak. Céljuk, hogy a szülők szívükbe zárják a mindennapi testnevelés sokrétű gyermek-fejlesztő voltát, sok érdekes és új módszerét, s ezután a részvételt serkentő érdeklődéssel kísérjék gyermekeik testnevelését.

 

Az első szülői tájékoztató fórumra Kerecsenden (Heves megye) került sor 2012. október 8-án, hétfőn 17 órakor. A Budapestről már 15.30-kor megérkező előadókat Kerecsend polgármestere, Sári László és az iskola igazgatónője, Román Lászlóné Zubor Erika fogadta és finom kerecsendi falatok melletti ismerkedő beszélgetésre hívta az iskola éttermébe. Eközben a helyi televízió és a Kossuth Rádió Heves megyei tudósítója interjút készített az előadókkal. Ezután mindannyian átsétáltunk a közeli Művelődési Házba, melynek előadóterme már zsúfolásig megtelt (100 szék volt elhelyezve, de sokaknak így sem jutott ülőhely). A hallgatóság közt helyet foglaltak a környező települések iskolavezetői, kisebbségi vezetői, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének Heves megyei vezetői, valamint a Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság vezetőségi tagja, Dr. Mezei Éva egri iskolaorvos is.

 

A tájékoztató programja:

Sári László polgármester megnyitotta a rendezvényt, külön örömét fejezve ki, hogy az első szülői tájékoztató fórumra Kerecsenden kerülhet sor. Ezután az iskola tanulói ír táncot mutattak be, melyet Budai Anna, az iskola testnevelő tanára tanított be.

Dr. Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő „kakukktojásként” vett részt a fórumon: a bűnmegelőzés fontosságáról adott tájékoztatást a szülőknek.

Román Lászlóné Zubor Erika igazgatónő szellemesen kötötte össze a két témakört: a bűnmegelőzésről hallottak után a továbbiakban arról lesz szó, hogy bűn nem mozogni.

Prof. Dr. Falus András biológus-akadémikus, az Eduvital Nonprofit Egészségnevelési Társaság elnöke a nevelők felelősségére mutatott rá az epigenetika új eredményei alapján. Ennek lényege, hogy a tudomány ma már tudja: még az öröklött génjeink működését is befolyásolja az, ahogyan élünk, ezért a magunk és az utódaink egészsége az eddig tudottaknál jóval nagyobb mértékben van saját kezünkben. Ezért a felelősségünk is mérhetetlenül nagyra nőtt!

Dr. Bálint Géza, az MTA doktora, az Egészségügyi Világszervezet Csont és Ízület Évtizede  nemzetközi mozgalmának hazai koordinátora érzékletesen és élvezetesen mutatta be, hogy összes jelentős népbetegségünk megelőzhető és javítható a rendszeres testmozgással, amire a magyar társadalomnak amiatt van nagy szüksége, mert egészségi állapotunk jóval rosszabb, mint az gazdasági helyzetünk alapján várható lenne.

Dr. Somhegyi Annamária Ph.D., az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója, a tájékoztató fórum kezdeményezője köszönetet mondott Sári László polgármester úrnak, Román Lászlóné Zubor Erika igazgatónőnek a fórum megszervezéséért, Mezei Istvánnak, a Farkas János Alapítvány elnökének pedig, hogy összehozta a „feleket” és létrejöttének fő segítője volt. Ezután az előadó felállította és néhány izomlazító, frissítő hatású, állva végezhető mozdulattal 10 percben megtornáztatta a fórum összes résztvevőjét. A mozgás örömét megélő hallgatóságnak ezt követően bemutatta a mindennapi testnevelés iránti orvosi elvárásokat és szülői ajánlásokat, ill. az ezekből adódó új módszereket.

Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus meggyőzően beszélt arról, hogy a gyerekek stressz-kezelő képességét segítenünk kell a hatékony relaxációval, melyet a testnevelő pedagógusoknak ehhez el is kell majd sajátítaniuk. Az előadó ún. villám-relaxációt végzett el a résztvevőkkel, hogy így némi élményt is szerezhessenek a hallottakról.

Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete elnöke hangsúlyozta a mindennapi testnevelés fontosságát, majd ismertette a köznevelési jogszabályok mindennapi testnevelésre vonatkozó részeit, kiemelve azokat az elemeket, melyek még további pontosításra szorulnak a jogalkotó részéről.

Mindegyik előadás után lehetett kérdezni, amivel a résztvevők éltek is, így érzékelhető volt, hogy a téma érdekelte és megérintette őket.

A fórumot Sári László polgármester úr és Román Lászlóné Zubor Erika igazgatónő köszönő szavakkal és az előadóknak átadott ajándékkal zárta.

 

Ezután az előadók és vezetők további finom falatok mellett még megbeszélték friss élményeiket, gondolataikat. Mire az előadók hazaindultak, már este 8 óra is elmúlt. Sokunknak öröm volt ez a délután!  

 

Budapest, 2012. október 9.

 

Dr. Somhegyi Annamária Ph.D.
Országos Gerincgyógyászati Központ
prevenciós igazgató

 • 2012_sz 005
 • 2012_sz 007
 • 2012_sz 009
 • 2012_sz 012
 • 2012_sz 014
 • 2012_sz 015
 • 2012_sz 018
 • 2012_sz 024
 • 2012_sz 041
 • 2012_sz 045
 • 2012_sz 051
 • 2012_sz 055
 • 2012_sz 058
 • 2012_sz 065
 • 2012_sz 078
 • 2012_sz 081
 • 2012_sz 109

Vélemény a Szülői Fórumról...

 

OSense O-Sense