Események év szerintESEMÉNYNAPTÁR


MÁRC

28

  ETK-Eduvital oktatás 20. félév
Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 48 vendég és 0 tag böngészi


EGÉSZSÉGBIOLÓGIAI TANULMÁNYI VERSENY 2017

 

„A gyermekek megmentője”
Egészségbiológiai tanulmányi verseny az egészségügyi prevencióról

 

2017. március 31-én volt 100 éve, hogy elhunyt Emil Adolf von Behring, német bakteriológus, immunológus.

1901-ben ő kapta az első fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat a diftéria elleni szérumterápia kidolgozásáért. Mivel ekkoriban a diftéria (torokgyík) egyike volt a vezető halálokoknak, Behringet "a gyermekek megmentőjeként", tetanusz elleni szérumáért pedig "a katonák megmentőjeként" ünnepelték.

A gyermekek megmentésének és egészséges, boldog jövőjének csupán az egyik, megalapozó lehetősége, hogy rendszeres egészségügyi vizsgálatokban, betegség előrejelző diagnosztikai szűrésekben és védőoltásokban részesülhetnek.  Emellett meggyőződésünk, hogy kulcsszerepe van a fiatalok esetében egészségtudatosságuk fejlesztésének, a káros szenvedélyek elleni minél korábban kezdődő nevelésnek.

Az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság és a veszprémi Lovassy László Gimnázium biológia tanulmányi versenyt hirdetett a középiskolák 11. osztályos diákjainak, melynek központi témája az egészségügyi prevenció (szűrések, védőoltások, dohányzás, drogok, felvilágosítás stb.).

52 iskola 72 csapata jelentkezett a versenyre. A háromfős csapatok először egy pályamunkát készítettek a „Védjük meg a gyermekeket a betegségektől, a környezeti ártalmaktól, a káros szenvedélyektől!” témában. A pályamunka célja: hatékony, eredeti, a többi fiatal számára is vonzó egészségmegőrzési témák kidolgozása és ezek kommunikálására vonatkozó egészségnevelési ötletek felvetése. A pályamunka értékét növelte, ha esetleg konkrét kortársoktatási módszerre épülő innovatív, kreatív és a gyermekeket, fiatalokat megszólító egészségnevelési ötleteket is részletesen kidolgoztak a pályázók, megjelölve az életkori csoportot.

07A pályázók közül a legjobb 12 csapat jutott a Lovassy László Gimnáziumban október 6-án megrendezett országos döntőbe. A versenyen változatos, izgalmas feladatok szerepeltek, többek között megcsillogtathatták a diákok a vitakészségüket, megmutathatták biológiatudásukat, szövetkezhettek a védőnőkkel, iskolarádiós programot terveztek. A verseny győztese a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium csapata lett. (Baksa Evelin, Krakk Bíborka, Szakszon Eszter; felkészítő tanáruk: Tóth Szilvia)

A verseny szervezői – Dr. Falus András akadémikus, egyetemi tanár, az Eduvital társalapítója, Melicher Dóra, PhD hallgató, az Eduvital ügyvezetője és Dr. Szalainé Tóth Tünde, a Lovassy László Gimnázium biológiatanára – sok-sok munkával és szeretettel szervezték meg ezt a nem mindennapi középiskolai tanulmányi versenyt, abban bízva, hogy ez a megmérettetés hozzájárult a fiatalok egészségtudatos szemléltének formálásához.

A versenyt támogatta a „Lovassy Alapítvány a Jövőért” alapítvány, az Eduvital Nonprofit Egészségnevelési Társaság és az Élet és Tudomány folyóirat.


A veszprémi döntő képekben:

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07

 

OSense O-Sense