Események év szerintESEMÉNYNAPTÁR


MÁRC

28

  ETK-Eduvital oktatás 20. félév
Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 44 vendég és 0 tag böngészi


Mindennapi testneveléssel a gyerekek egészségéért


Szülői tájékoztató fórumot tartottunk Varsányban 2012. november 13-án. Beszámoló az eseményről.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény alapján 2012. szeptemberben megkezdődött a mindennapi testnevelés fokozatos bevezetése. Az idei tanévben az 1., 5., és 9. évfolyamon heti 5 testnevelési óra kötelező, majd ez a következő tanévekben felmenő rendszerben minden évfolyamra érvényes lesz, vagyis 4 tanév után már minden tanuló részesülhet benne.

Ahhoz, hogy a mindennapi testnevelés elérje célját, vagyis a gyermekek egészségét jól szolgálhassa, számos orvosi elvárásnak kell megfelelnie. Ezek közt az egyik legfontosabb, hogy a testnevelő pedagógusnak szinte olyan művésznek is kell lennie, aki nemcsak, hogy elvárja a kellő munkát a tanulóktól, de ezt olyan légkörben, olyan pedagógiai módszerekkel teszi, hogy a gyerekek élvezzék és várják a foglalkozást. Míg a testnevelőknek ilyen feladatuk van, addig a szülőknek is jut tennivaló: ne a felmentések beszerzésével, hanem a részvételre serkentéssel segítsék gyermekeiket. Minderről az orvosok a szülői szervezetekkel közösen tájékoztatni kívánják a szülőket, hogy jobban tudatában legyenek a mindennapi testnevelés egyedülállóan kitűnő egészségvédő és tanulásfejlesztő hatásainak. Az első szülői tájékoztató fórumot Kerecsenden (Heves megye) tartottuk 2012. október 8-án, a második fórum Varsányban (Nógrád megye) került sorra 2012. november 13-án 16 órakor a Közösségi Házban (Varsány, Szécsényi út 2).

A varsányi fórumon a prevencióban jártas orvosok, valamint a szülői szervezetek képviselője adott elő. Céljuk, hogy a szülők szívükbe zárják a mindennapi testnevelés sokrétű gyermek-fejlesztő voltát, sok érdekes és új módszerét, s ezután a részvételt serkentő érdeklődéssel kísérjék gyermekeik testnevelését. A szülők érdeklődő részvételét a Farkas János Alapítvány elnöke is igyekezett segíteni. Varsányban az iskola igazgatója és tantestülete annyira fontosnak tartja a gyermekek egészségét, hogy számos kezdeményezést valósítottak már meg eddig is, s ezekről az igazgatónő külön előadásban számolt be, hogy ezzel is elősegítse a szülők egészségtudatosságát.

Az iskola igazgatónője, pedagógusai és a szülők örömmel várták és már előre meghívták az előadókat a fórumot megelőző közös beszélgetésre, melyhez a szülők meglepetés-ebédet is adtak: a helyi szülői szervezet vezetője (aki szakács) gulyást készített, mely igen jól esett, finom és könnyű volt, utána pedig még igazi házi fánk, pogácsa és gyümölcsök következtek. A szülők képviselőjével, az iskola pedagógusaival, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete Nógrád megyei vezetőjével, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőjével ismerkedhettünk meg és egyeztettük nézeteinket. Ezt követően 16 órakor megkezdődött a fórum a Közösségi Házban. 

 

A tájékoztató programja:

Halasi Zoltánné Új Katalin igazgatónő megnyitotta a rendezvényt.

Prof. Dr. Falus András akadémikus (Eduvital Net) a Magyar Tudományos Akadémián kapott terven kívüli sürgős intéznivalót, ezért nem tudott eljönni Varsányba, de fő mondandóját azért közvetítettük a szülőknek (ld. alább).

Dr. Bálint Géza, az MTA doktora, az Egészségügyi Világszervezet Csont és Ízület Évtizede nemzetközi mozgalmának hazai koordinátora érzékletesen mutatta be a hazai népegészségügyi helyzetet, mely cselekvés, tettek után kiált. A tennivalók közül az egyik legsürgősebb a mindennapi testmozgás, melyet a mindennapi testnevelés mostani bevezetése végre megvalósít. Az egészséges táplálkozás hasonlóan fontos, ennek keretében a helyben termelt élelmiszereknek nagy jelentőségük van.

Dr. Somhegyi Annamária Ph.D., az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója megköszönte  Halasi Zoltánné Új Katalin igazgatónőnek és Mezei Istvánnak, a Farkas János Alapítvány elnökének a fórum megszervezését. Ezután összefoglalta Falus András akadémikus mondanivalójának lényegét, hogy az epigenetika új eredményeiről a szülők értesüljenek: még az öröklött génjeink működését is befolyásolhatjuk azzal, ahogyan élünk. Így tehát óriási a felelősségünk mind magunk, mind utódaink egészségéért, jóval többet tudunk tenni érte vagy ellene, mint ahogyan eddig gondoltuk. Ezután az előadó végigvezette a hallgatóságot a mindennapi testnevelés hasznosságát biztosító különböző szakmai szempontokon, melyek orvosi elvárásként és szülői ajánlásként fogalmazódnak meg most, amikor a testnevelés megújulásának vagyunk részesei. Végül a frissítő torna következett: mindenki felállt, és néhány izomlazító hatású gyakorlattal érezhettük meg a mozgás örömét és a jóleső izomérzéseket.

Novák János, az Országos Szülői Szervezetek Egyeztető Fóruma elnöke a szülők feladatának nevezte a mindennapi testnevelés hatásainak elősegítését, és külön kiemelte a néptánc jelentőségét (mely sokrétű egészséghatása miatt egyébként része az orvosi elvárásoknak is).

Halasi Zoltánné Új Katalin igazgatónő ezután bemutatta a Hunyadi Mátyás Általános Iskola egészséget szolgáló működését (az előadás képeit mellékeljük). A gyorsan pörgő képek alapján együtt éltük végig az érdekes programokat, melyekben a gyerekeknek részük van az iskolai életben. Szinte irigyeltük a gyerekeket, hogy ilyen színes pedagógiai módszerek segítik a bensővé váló tudás megszerzését.

Végül kérdések, válaszok zárták a jó hangulatú estét. Ezek közt Dr. Bálint Géza egy új történelmi ismerettel nevettette meg a társaságot (a „Halloween” eredete igaziból: Mátyás király 1477. október 31-én vette be Bécset, és örömében ekkor mondta: Hallo, Wien! /Wien=Bécs német neve, és ugyanúgy „vín”-nek kell ejteni, mint a halloween végét/).

A pedagógusok, szülők és az előadók még rövid záró beszélgetésre gyűltek össze. Végül azzal az érzéssel indultunk vissza Budapestre, hogy jó volt Varsányban lenni, jó volt az itteni pedagógusokkal, szülőkkel találkozni, mert érdemes a jóra törekedni, s ebben sok jó társra találni.

 

Budapest, 2012. november 13.

 

Dr. Somhegyi Annamária Ph.D. 
Országos Gerincgyógyászati Központ            
prevenciós igazgató 

OSense O-Sense