Események év szerintESEMÉNYNAPTÁR


MÁRC

28

  ETK-Eduvital oktatás 20. félév
Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 40 vendég és 0 tag böngészi


Egészség-óra pécsi diákoknak


Találkozás a pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégium diákjaival. Beszámoló az eseményről.

2013. január 21-én délelőtt az egyik tanóra összevont osztályfőnöki óraként állt rendelkezésünkre, hogy a pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégium diákjaival találkozzunk. A Dobó István utcai gyönyörű sportcsarnok lelátó padsoraiban foglaltak helyet a fiatalok, akik kérésünkre a középső részbe gyűltek össze, így ők is látták a vetítést, mi is láttuk az arcukat, szemüket. Mivel mi orvosok vagyunk, nem pedagógusok, számunkra a legfontosabb visszajelzést az jelenti, ha a fiatalok szemében látjuk az érdeklődést, a mondataink által kiváltott hatást.

A Gandhi Gimnázium kb. 200 diákja mind jelen volt és néhány tanáruk is érdeklődött.

 

A rendhagyó egészség-óra előadói közül elsőként Prof. Dr. Falus András biológus akadémikus, az Eduvital Nonprofit Egészségnevelési Társaság alapító elnöke beszélt: diaképekkel színesített mondandója a génjeink működését befolyásoló saját döntéseinkről szólt. Arra biztatta a fiatalokat, hogy fontolják meg és döntsenek helyesen a mindennapi életvitelüket illető kérdésekben.

Ezután Dr. Bálint Géza orvos, az MTA doktora, a Csont és Ízület Nemzetközi Évtized hazai koordinátora nemzetközi és hazai adatokkal érzékeltette, mennyire szüksége van a ma emberének az egészségtudatos életvezetésre, az egészséges táplálkozásra és a rendszeres, megizzadásig végzett testmozgásra. A fiatalokat megérintették az elhangzottak, számos kérdéssel halmozták el Bálint doktort.  

Az utolsó előadó, Dr. Somhegyi Annamária Ph.D. orvos, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója a fiatalok mindennapi testneveléssel kapcsolatos élményeire volt kíváncsi. Kiderült, hogy túlnyomó többségük szereti a mindennapi testnevelést, és megérezte már, hogy az milyen jó hatással van rá. Az egyenként végigvett hatásokat így már ismerősként fogadhatták. Az előadó végül rövid frissítő tornával zárta a programot, melyet a résztvevők „hallhatóan” szívesen vett (a taps üteméből volt ez érzékelhető).

Az élet úgy hozta, hogy a fiataloktól az előadások után még egyik kedves tanáruk vett búcsút.

Az iskola igazgatónője, Déri Ildikó ezután ebéddel várta az előadókat, eközben és utána is jó alkalom nyílt a beszélgetésre. A fiatalok is megjöttek közben az ebédlőbe - sok mosolygós, kedves arc, nyugodt, csöndben várakozó sor, sok köszönetmondás a távozó előadóknak.

Szívesen voltunk velük, köztük, és úgy éreztük, hazaviszik üzeneteinket a szüleiknek is.

 

Budapest, 2012. január 21.

Dr. Somhegyi Annamária

 

  • h1301211
  • h1301212
  • h1301213
  • h1301214
  • h1301215
OSense O-Sense